15. 8. 2010

Balónové nebe 2010

Vážení přátelé, díky informacím pana Karla Holoubka z Hradce Králové a paní Marie Chábové, vedoucí pošty Praha 016 - prodej filatelie, byla části naší filatelistické veřejnosti avizována akce - setkání Balónové nebe v Hradci Králové ve dnech 30.7. - 1.8.2010, na kterou bylo pozváno deset posádek horkovzdušných balónů. V rámci těchto dnů měly být balónem přepraveny obyčejné poštovní zásilky. Organizátorům došly do stanoveného data žádosti od filatelistů a dalších zájemců s přiloženými 134 připravenými zásilkami, z čehož bylo 110 zásilek určeno k vnitrostátní přepravě a 24 do ciziny. Tato listovní pošta byla přijata poštou Hradec Králové 2 a byla vypravena pouze v jednom závěru. Všechny zásilky tedy letěly v tomto závěru jen jediným balónem, resp. na palubě balónu OK 0022 pilotovaným Janem Fischerem.

Se startem tohoto "poštovního letu" byl však problém, protože v sobotu 31.7. ráno, kdy byl původně start určen na 6.30 hod., byla v Hradci velká mlha, a tak se na určeném místě nestartovalo. Muselo se popojet mimo město, resp. byla vybrána vhodná louka poblíž Jaroměře.

Ukázky získaných poštovních zásilek z tohoto letu vidíte na přiložených obrázcích. Známky jsou pečlivě razítkovány denním razítkem 500 02 HRADEC KRÁLOVÉ 2, rozliš. číslo 30, datum a čas 31.-7.10.-6. Obálky jsou dále v levé polovině razítkovány kulatým gumovým kašetem balónu OK 0022 a opatřeny samolepicí nálepkou, které byly ve dvou druzích, vždy s černým textem PŘEPRAVENO BALONEM a grafickým motivem, ale jeden druh nálepky je na tmavě žlutém podkladu, zatímco druhý druh je tisk na podkladu svítivě oranžovém (též jiný grafický motiv balonů). Druhé denní razítko, ve funkci tranzitního razítka, je 551 01 JAROMĚŘ 1, rozlišovací číslo 12, datum a čas 31.-7.10.12 (pošta měla sobotní provoz), též dobře čitelné. Obě zachycené zásilky (do Prahy) byly kódovány a tříděny poštou SPU Praha 022 a mají tedy čárové kódy. Zajímavé je, že svítivě oranžová barva nálepky se na skenu vůbec nezob razila, právě tak jako třídící kódy.

Ostatní balóny, které letěly v sobotu 31.7. večer a v neděli 1.8. ráno, poštu nevezly a jedná se tedy o lety sportovní. Pro zajímavost, při předchozí obdobné akci v Hradci Králové v roce 2002 bylo v pytli přes 1300 zásilek.

Letošní "parta balonových fandů" se prý vyjádřila, že by to chtěli za rok zopakovat, a tak je naděje, že opět získáme předem potřebné informace.

Akce Balónové nebe má docela slušnou dokumentaci a odezvu i na internetu, i když příslušné weby je třeba hledat. Tady Vám předkládáme některé z nich.

Základní informaci bylo možno získat na internetové adrese
http://www.balonovenebe.cz/ , přičemž na jedné konkrétní stránce tohoto webu http://www.balonovenebe.cz/posadky-3.htm uvidíte všechny pozvané balóny i s podrobnějšími údaji.

Článek avizující tuto akci "Hradecké nebe zaplaví/zaplní horkovzdušné balóny", uveřejněný 28.7.2010, naleznete na adrese
http://www.okolohradce.cz/tipy/hradecke-nebe-zaplavi/zaplni-horkovzdusne-balony-6378.html .

Na portálu "Královéhradečtí filatelisté"
http://hkfilateliste.webnode.cz/ , resp. http://hkfilateliste.webnode.cz/news/balonove-nebe/ je informace o startu a přistání poštovního balónu.

Článek s fotografiemi "Balónové nebe – Hradec Králové, Jaroměř – FOTO", uveřejněný 3.8.2010 na adrese
http://www.fotostranky.org/balonove-nebe-hradec-kralove-jaromer-foto/ Vás dovede na fotogalerii Martina Grulicha na adrese http://www.fotostranky.org/gallery/thumbnails.php?album=63 .

Zajímavý článek "Na nebi v balonu, to je zážitek na celý život. Všechno je krásnější" autorky Jany Krejčové s citovanými vzpomínkami pilota Jana Fischera, uveřejněný 6.8.2010, najdete na adrese
http://www.sedmicka.cz/hradec-kralove/clanek?id=202245 .

Oficiální stránky Statutárního města Hradec Králové se k akci vracejí článkem "Nad městem létaly horkovzdušné balóny", uveřejněném 2.8.2010 na adrese
http://www.hradeckralove.org/hradec-kralove/nad-mestem-letaly-horkovzdusne-balony .

Spoustu zajímavostí, m.j. o akci Balonové nebe 2010, naleznete na adrese
http://www.balony-hradec.cz/ .

Zajímavé fotografie můžete vidět i na "vývěsce" Milana Švece uveřejněné 1.8.2010 na adrese
http://milansvec.posterous.com/the-sky-above-my-head-this-sunday-morning-neb .

Fotoreportáž uživatele, který si dal na internetu jméno 20102011, naleznete také na adrese
http://20102011.rajce.idnes.cz/Balony_Hradecke_Kralove_Balonove_nebe_1.srpna_2010/ .

Z večerní akce je pak reportáž "Obrovské žárovky se vznášely nad městem" autorky Jitky Hodasové uveřejněná 1.8.2010 na adrese
http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/balonove_nebe20100801.html .

Celou řadu historických souvislosti naleznete také ve článku "Královehradecké balónové nebe" (bohužel nedatovaného) na adrese
http://www.hotairballoons.cz/akce.html , resp. na http://www.hotairballoons.cz/akce/hradec/ .

Věřím, že uvedené informace a internetové stránky mohou pro Vás znamenat zajímavé počtení.

S pozdravem
Ing. Pravoslav Kukačka,

jednatel Klubu filatelistů 00-15, sběratelů specializovaných oborů, Praha, a správce klubové e-mailové schránky.