19. 12. 2010

Propagační výstava KF 00-65 v Poštovním muzeu v Praze pokračuje

V pražském Vávrově domě, sídle Poštovního muzea, právě probíhá druhá část Propagační výstavy KF 00-65 Apollofila.

Návštěvníci na ní mohou shlédnout zajímavé exponáty členů klubu, mezi nimi i studijní soubor padělků ke škodě sběratelů, který je poprvé představen veřejnosti. Jde o nejnebezpečnější dosud u nás zjištěné padělky čs. i zahraničních známek zejména z let 1918 - 1945, takzvané skupiny K (podle jména jejich distributora), odhalené teprve koncem 90. let. Řadu z nich ověřili někteří tehdejší znalci jako pravé a sběratelé i obchodníci v důsledku toho utrpěli značné škody - řádově minimálně za mnoho milionů korun. Na výstavě jsou představeny i dosud nepublikované varianty těchto padělků, včetně řady atestů na jejich údajnou pravost. Členové KF 00-65, z nichž někteří jsou i členy Komise znalců SČF, chystají z tohoto souboru exponát srovnávacího materiálu, který by byl dlouhodobě vystaven právě v Poštovním muzeu, aby se s těmito nebezpečnými padělky mohli podrobně seznámit všichni zájemci o tuto problematiku. Vy to však můžete učinit hned – pokud výstavu KF Apollofila navštívíte do 9. ledna 2011, kdy tato její část končí.

Ale i poté tu bude co k vidění. Výstava totiž pokračuje třetí částí, v jejímž rámci budou představeny další mimořádně nebezpečné padělky ke škodě sběratelů, tentokrát tzv. skupiny P. V tomto případě jde o výrobky zhotovené pardubickým padělatelem (odtud označení „P“), který byl nejen zkušeným filatelistou, ale současně i chemikem a odborníkem v polygrafii. Tato nebezpečná kombinace způsobila, že v poměrně dlouhém údobí, až do 90. let, zhotovil velké množství padělků známek, zkusmých tisků a celistvostí zejména z období ČSR II, které byly odhaleny až po jeho smrti, po roce 2000. Svými výrobky oklamal mnoho sběratelů (i některé znalce), v jejichž sbírkách a exponátech se mnohdy nacházejí dodnes. Jde například o zdánlivě dokonale změněné barvy známek a aršíků, obtisky, přenesené tisky na jiný papír, zkusmé tisky s údajnými úředními atributy, změněné optické vlastnosti papíru známek a řadu dalších padělků. Vystavený soubor pochází z jeho pozůstalosti, a i z něj chystá KF Apollofila exponát materiálu, který by byl dlouhodobě vystaven v Poštovním muzeu, aby tu sběratelům, obchodníků a znalcům sloužil jako srovnávací materiál.

Součástí této třetí části výstavy bude i expozice z díla předčasně zesnulého tvůrce čs. a českých poštovních známek a celin Oldřicha Pošmurného, člena KF 00-65 Apollofila. Jeho dílo připomene i příležitostné razítko, které bude používáno 26.2. 2011 na příležitostní poštovní přepážce zřízené na jeden den v Poštovním muzeu. Následující den, 27.2. 2011, výstava končí.

A ještě zvláštní upozornění: Z mimořádně vzácných materiálů svých členů přichystal klub i Speciální výstavní den, a to na neděli 6.2., v jehož rámci představí dva jeho členové nejvzácnější součásti svých exponátů. Vedle toho zde bude vystaven i rozsáhlý unikátní soubor původních návrhů na nejvyšší čs. i české státní vyznamenání – Řád bílého lva, spolu se zkusmými tisky čs. známky a FDC, jejichž byl předlohou.

František Beneš, předseda KF Apollofila