21. 10. 2011

Filatelistické Slovensko príde do Nitry

Filatelistický exponát bez známok? Príďte sa presvedčiť, či je to možné.

Dom Matice slovenskej v Nitre na Čermáni bude v dňoch 21. - 29. októbra dejiskom filatelistickej výstavy Nitra 2011. Na viac ako 200 výstavných plochách v 8 súťažných triedach predstavia mladí filatelisti i dospelí z celého Slovenska výsledky svojich zberateľských a zostavovateľských prác.

Všetky exponáty posúdi výstavná porota a tie najhodnotnejšie budú viditeľne označené. Návštevníci tak budú môcť porovnať svoje hľadisko s názorom porotcov. Prehliadka kategórie nových exponátov s exponátmi, ktoré sa zúčastnili viacerých výstav, teda boli postupne dopĺňané a rozvíjané, bude aj edukačným prínosom.

Pútačom výstavy budú napríklad exponáty, ktoré nás prevedú históriou a oboznámia s podmienkami pošty krátko po 1. svetovej vojne, alebo domácim pripomenú poštové pečiatky, ktoré sa používali v Nitre.

Zaujíma vás kozmos, futbal, či iný šport, alebo zvieratá?
Cestovateľstvo, umenie, ale aj zdravotnícka tematika, automobilizmus a ďalšie oblasti ľudskej činnosti budú predstavené v exponátoch, pri ktorých návštevník môže získať často nevšedné poznatky.


Výstava bude prístupná od soboty 22. októbra do soboty 29. októbra v čase od 9.00 do 17.00 hodiny. Vstup je voľný.
V čase konania výstavy sa v Nitre uskutoční aj IX. Valné zhromaždenie Zväzu slovenských filatelistov a stretnutie Spoločenstva svätého Gabriela, čo sú filatelisti, venujúci sa vo svojich exponátoch religióznym témam.

Atrakciou výstavy bude aj predstavenie súboru pohľadníc známeho zberateľa Alojza Krčméryho, nazvaná Pohľadnice Nitrianskeho samosprávneho kraja. Nájdete na nich mnohé už zabudnuté zákutia, alebo zbúrané budovy, na ktoré starí Nitrania už len spomínajú, alebo o nich len počuli od staršej generácie.
V sobotu 23. 10. sa v čase od 8.00 do 12.00 uskutoční v priľahlých priestoroch DMS aj filatelistická burza, na ktorú je tiež voľný vstup.
Milan Šajgalík