13. 11. 2011

Inaugurace známky slováckého malíře Joži Uprky







Vydání poštovní známky s malbou Joži Uprky jistě vyvolá příznivou odezvu v jeho rodném kraji, na Slovácku. K tomuto rázovitému regionu v samém koutu jihovýchodní Moravy se vydavatelé známek nikdy nechovali příliš štědře, pomineme-li ovšem záplavu poštovních cenin a příležitostných razítek k osobnosti T.G.Masaryka, hodonínského rodáka.

Výbor hodonínského Klubu filatelistů 06-44 „SLOVÁCKO“ využil prvního dne platnosti šestadvacetikorunové „Ženy v kukuřici“ a jejího dodání v novinkové službě k uspořádání neformálního křtu při své výborové schůzi 9. listopadu. Novou poštovní ceninu chtěl původně pokřtít Mistrovým oblíbeným červeným vínem, ale nakonec se většina přiklonila k rázovitému „pivu našich otců“, vyráběnému s úspěchem v místním minipivovaru. Možná stejnou, možná velmi podobnou chuť prý mělo pivo ze zaniklého hodonínského pivovaru, které měl Uprka podle tradice v oblibě, když zde zakládal Sdružení výtvarných umělců moravských a poklepával na základní kámen k budově Galerie výtvarného umění (otevřena 1913). Na snímku předseda klubu Josef Šolc (stojící) při proslovu na téma Uprka a Hodonín.

Galerii, která vlastní mimo jiné i Uprkovu slavnou Jízdu králů, chtěl výbor klubu využít k rozsáhlejší akci. Bohužel právě toto velkorozměrné plátno nyní není na svém tradičním místě ve stálé expozici, ale míří na doplnění výstavy v pražské Valdštejnské jízdárně. Proto bylo rozhodnuto uspořádat jen komorní akci, zpestřenou o příležitostnou přepážku poštovny Velkomoravské Mikulčice, která pouze v tento den používala příležitostný kašet s motivem známého leptu se šohajem, pijícím vodu z čepáku.



Josef Šolc