25. 4. 2012

Ocenění pro vysokomýtské filatelisty


Filatelistická vzpomínka na výstavu

Členové OV s oceněními  SČF a města Vysokého Mýta zleva pánové: J. Prušek, V. Beneš, J. Sobotka, P. Fencl, L. Katzer, V. Šraut a v dřepu L. Sodomka

Ocenění pro vysokomýtské filatelisty nebo jiný nadpis: Kujeba – cena města také pro filatelisty

První čtvrtletí roku je příležitostí pro ohlédnutí za rokem minulým. V jarním období jsme informováni o výsledcích nejrůznějších anket a o výsledcích udílení různorodých cen. Nejinak tomu bylo i ve Vysokém Mýtě, zde však byla také oceněna činnost organizačního výboru filatelistické výstavy.
Filatelistům zajisté není třeba připomínat, že se loni v říjnu konala ve Vysokém Mýtě První česko-slovenská filatelistická výstava. Na této výstavě se představily nejlepší exponáty v kategorii národní a současně exponáty bez kvalifikace  v kategorii premiéra. Poprvé byl také vyzkoušen nový způsob hodnocení exponátů, a to za pomoci oblíbeného českého vynálezu, tedy virtuální výstavy EXPONET. Součástí výstavy byl také filatelistický seminář zaměřený na československou filatelii a budování tematických exponátů.
Snahu a výsledek sedmičlenného organizačního výboru ocenili zastupitelé města udělením výroční ceny.
Na slavnostním večeru, který se konal v Šemberově divadle 8. března byly předány ceny města v 10 kategoriích. V kategorii „za organizaci kulturního podniku“ Výroční cenu města Vysokého Mýta - stylizovanou sošku bájného Kujeby, dílo ak. sochaře Z. Rosáka. V této kategorii bylo občany nominováno 9 organizátorů různých akcí. Slavnostním večerem provedl diváky herec Městského divadla v Brně Alan Novotný. Součástí programu bylo také vystoupení dětského pěveckého sboru Rubínek a akrobatického dua DaeMen. 
Filatelisté takto byli oceněni právě v roce, ve kterém si na podzim připomenou 90. výročí založení klubu filatelistů. Také tímto bylo velice důstojně navázano na udělení sošky Kujeby za uspořádání zdařilé výstavy s mezinárodní účastí Aerospace 2004. Dodávám, že KF Vysoké Mýto i členům OV udělili v dřívějším termínu čestná uznání také ZSF a SČF.
A na závěr trocha osvěty, vysvětlení názvu ceny města. Nejrozšířenější pověst praví, že když čekali ve Vysokém Mýtě císaře Josefa II., stal se malér. Císař podle svého zvyku svou návštěvu o den posunul a Mejtští, domnívajíce se, že z ní sejde, snědli připravené pstruhy. Pochutnali si, jak se patří! Ale nazítří se znenadání objevila vzácná návštěva, a co tedy dělat? Něco od včerejška po těch hodech přece jen zbylo, a to se předložilo císaři. Už dlouho prý mu pstruzi tak nechutnali jako toho dne v Mýtě! Ale tu jeden z pánů, snad radní nebo starosta pravil: „Majestátnosti, včera ale byli připraveni pstruzi lepší.“.  Jak na to reagoval císař, se přesně neví, většina pověstí praví, že se onoho pána zeptal, jak se jmenuje. „Kujeba“, zněla odpověď. Na to císař pravil: „Tak to jsme mi všichni pěkní Kujebáci“.
Od této události je Vysoké Mýto a okolí nazýváno „Kujebinou“ a vysokomýtští  „Kujebáci“.

Petr Fencl, předseda OV