28. 2. 2013

Zcela nová soutisková emise - historické dopravní prostředky

Pozvánka odboru Známková tvorba
Ve středu 6. 3. 2013 Vás srdečně zveme na 27. výstavku, která se bude konat jako obvykle v prostorách bývalé prodejny filatelie v prvním patře budovy Hlavní pošty Praha 1 (ochoz nad dvoranou). 
Budete mít možnost prohlédnout si výtvarné návrhy, rytecké rozkresby a podklady pro tisk vydaných příležitostných známek, FDC, razítek na FDC a dopisnic: 
• Příležitostná známka „Vlečný remorkér – parník Péčko“, nominální hodnota 25,- Kč, výtvarný návrh – Pavel Sivko, rytina FDC – Jaroslav Tvrdoň.  
• Příležitostná známka „Vrtulník Aero HC2 – Heli Baby“, nominální hodnota 25,- Kč, výtvarný návrh – Pavel Sivko, rytina FDC – Jaroslav Tvrdoň.  
• Výplatní známka „Lidová architektura“, nominální hodnota 14,- Kč, výtvarný návrh - Jan Kavan, liniová kresba – Bohumil Šneider

V případě emise Historické dopravní prostředky jde o premiéru nové standardní emise, která je prozatím plánována na následujících 6 let po 4 příležitostných známkách ročně. Jde o české dopravní prostředky - stručně řečeno postihující vodní a vzdušnou/leteckou dopravu, silniční a železniční. V tomto případě jde o to, aby dopravní prostředky nebyly idelalizovány romantickou krajinou okolo, ale aby šlo o realistické kresby, které umožní detailní technické kresby. První roční emise se ujali výtvarníci Pavel Sivko a Václav Zapadlík. Počátkem března vychází parník P 18 a malý český vrtulník HC2-Helli Baby.
V polovině června (12. 6.) vyjdou další 2 známky Václava Zapadlíka - největší motocykl světa Čechie-Boehmerwald a železniční (auto)drezína Tatra, známá z oskarového filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky.
Zajímavostí této emise je soutisk vždy 2 hodnot na jednom archu, šachovnicové střídání parníku a vrtulníku, v druhé fázi motorky a železniční drezíny.

Účast přislíbili: Pavel Sivko, Jaroslav Tvrdoň, Jan Kavan a Bohumil Šneider.
Program: 
v 15:00 hod. otevření výstavky 
v 15:30 hod. zahájení 
v 16:30 hod. ukončení celé akce
Přizpůsobte počet svých materiálů pro autogramiádu tak, aby se dostalo na všechny.

Marie Chábová
vedoucí oddělení prodeje známkové tvorby
Jindřišská 14, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 131 420
GSM: +420 605 220 617
e-mail: chabova.marie@cpost.cz