30. 6. 2013

Před deseti lety navždy odešel Alois Dušek

Dne 30. června 2003, přesně před deseti lety, zemřel ve věku 76 let pan Alois František Dušek. Filatelistické veřejnosti znám především jako významný filatelistický funkcionář a organizátor světově proslulých výstav poštovních známek PRAGA, ale Svazu československých a českých filatelistů.
Připomeňme jeho poslední a největší úspěšné působení ve funkci tajemníka prezídia a předsedy organizačního výboru Světové výstavy poštovních známek PRAGA 1988.
Od svého mládí sbíral známky, specializoval se především na hlubotisková vydání, a zejména emisi Holubice. Své objevy pravidelně a mnohokráte publikoval ve Filatelii, byl již činovníkem Ústředí čsl. filatelistů, postupně a průběžně byl členem mnoha komisí a sekcí, mimo jiné vynikal jako předseda Komise československé známky Svazu československých filatelistů. Funkcionářem svazu filatelistů byl skutečně celoživotně. Jeho sběratelská angažovanost společně s jeho velkým organizátorským talentem, nevysychající činorodost i fantazie a aktivita na poli vydavatelských počinů mu zajistila logické funkcionářské vyústěni při organizování největších filatelistických výstav světa - výstav PRAGA 1968, 1978 a 1988. Na výstavě Praga 1998 fungoval jako archivář a s videokamerou zachytával vše podstatné co se tehdy dělo.
Kromě toho byl velkým milovníkem života a skvělým společníkem, kamarádem... Lojza "ALI" Dušek se natrvalo vepsal do našich pamětí. Děkujeme.
B. J.