15. 8. 2013

S USA na celém světě na věčné časy. Zatím na poštovní známce


...Jde možná jen o kouzlo nechtěného. V USA totiž vydávají poštovní známky s neomezenou platností bez uvedení aktuální výše poštovného, jak se stalo územ. Odstraňují tím zkušenost známou řádnému a plánujícímu občanu, jež je k vzteku – poštovní známky nakoupené do zásoby mu starost s ofrankováním zásilky neusnadní, poněvadž v mezičase je poštovné zvýšeno, a proto si musí koupit novou známku, jíž chybějící částku doplatí.
V USA i v jiných zemích tento problém vyřešili. Lze si v nich koupit poštovní známky „forever“ – navždy, nadosmrti, na věčné časy. Jsou sice zřejmě o odhadovanou inflaci dražší, ale trvale použitelné. Pořádným lidem se líbí, mají-li věci smysl a jsou v pořádku. A taková poštovní známka je jednou z nich, protože nemůže selhat. Selhat však může téma na ní...

Celý článek Bohumila J. Studýnky:  http://www.ceskapozice.cz/magazin/politika-na-ulici/s-usa-na-celem-svete-na-vecne-casy-zatim-na-postovni-znamce

Poznámka:
V USA se písmenové známky nazývají jedním slovem Forever. Obrázek pak předesílá, že je lze použít pro zahraniční korespondenci zejména mimo USA (tam pochopitelně taky).

V Česku jsme tyto známky pojmenovaly jako písmenové a plní stejnou roli. Na dopis v základní váhové kategorii dáte Áčko v tuzemsku a známky s písmenem A budou platit na stejnou službu po tu dobu, co zde bude státní útvar Česká republika. Ani přijetí Eura na tom nic nezmění. V prodeji jsou od 28. 4. 2010 a smyslem písmen je teritoriální adresa -  písmeny "A" - zásilky po tuzemsku; "E" - použití pro evropské země a "Z" - zámoří, tedy mimoevropské země. Od 1. 8. 2013 jsou aktuální hodnoty známek A - 13 Kč; E - 25 Kč a Z - 30 Kč.