27. 2. 2014

Otestujte nový EXPONET

Čtvrtek 27. února 2014 je dnem, který zahajuje v další budoucnosti Exponetu novou epochu. Po téměř 10 letech (*2. 7. 2004) je dnes spuštěna do oficiálního veřejného zkušebního provozu (testování) nová dynamická verze Exponetu. Nabízí "skoro 10 x" více za stejnou cenu pro návštěvníka = zadarmo. Na tradiční adrese http://www.japhila.cz/hof/ spatříte pozměněnou úvodní stranu statické verze mezinárodního výstavního portálu Exponet, která Vám nabídne výhybku: Chcete na nový Exponet - klikněte podle jazykové mutace na jednu ze tří verzí. Chcete Exponet ještě postaru - klikněte níže. Na průvodní ilustraci vidíte tuto situaci konkrétně nabídnutou:


Pokud chcete využívat všech výhod vyhledávání podle klíčových slov, podle období, podle teritoria apod. kliknete na staronovou adresu http://www.exponet.info/. Zatímco stará verze obsahuje prvních 840 exponátů (!), obsahuje nová testovací verze prozatím 503 exponátů, nicméně současně s odlaďováním nedostatků a možná přehlédnutých chybiček je permanentně doplňována i verze nová.
Titulní list s volbou textové verze (všechny 3 verze jsou obsahově jednotné a kompletní)

Česká verze s titulními stranami Exponetu

Ukázka anglické verze

Německá verze

Náhled konkrétního exponátu - rám

A detail konkrétního listu (velikost zobrazení lze přepínat mezi 2 verzemi).
Největší zobrazení není povinné,
ale je velmi komfortní a umožňuje specializované studium.

Jak dlouho bude nový Exponet v testovacím módu se prozatím neví. Každopádně bude muset nejdříve obsáhnout všechny "staré" exponáty předchozí verze. Nová má navíc exponáty, které již do staré verze aplikovány nebyly (jde o exponáty nedávných výstav z roku 2013). Komfort umocňuje například všechna vyhledávání podle příjmení vystavovatelů, podle čísel exponátů, podle teritorií, výstavních tříd a již naznačených historických etap. Až vše prostudujete, jistě poznáte kouzlo nové verze. "Starý" Exponet bude prozatím duplicitně i nadále sloužit a zejména jeho návštěvnost ukáže, zda dali návštěvníci starým funkcionalitám (které se přitom počtu exponátů již dávno vyčerpali a přispěli k nepřehlednosti a pracnému vyhledávání) vale anebo přešli na moderní verzi bez zaváhání.
Pokud budete mít problém se zobrazením, nezapomeňte na "kouzelný osobní artefakt" obsluhy výpočetní techniky jako zdroj mnoha nefunkčností (problém lokalizovaný "mezi  židli a klávesnicí") a použijte současný stisk kláves CTRL (Control) + funkce F5. Aktuální obraz se vám zaktualizuje přímo z internetu a přepíše se paměť počítače (ničeho se nebojte, jde jen o zrychlení načítání), kam si internet odkládá vše co jste předtím již navštívili, aby se zrychlil proces vlastního zobrazení.
Rychlost a datová průchodnost Exponetu zůstává stále ve vysoké úrovni, protože poskytovatel prostoru (provider) je velmi blízko páteřní sítě českého internetu a je s námi od samého začátku. I jemu patří naše díky.
Tak prozatím nashledanou ... a dobrou zábavu: http://www.exponet.info/
Břetislav Janík