11. 2. 2014

Ve věku 85 let zemřela hollywoodská hvězda a velvyslankyně Shirley Temple...

Zemřela hollywoodská herečka Shirley Temple Blacková. Někdejší dětská filmová hvězda brzy vyměnila hereckou kariéru za politickou a diplomatickou. V letech 1989 až 1993 působila jako velvyslankyně USA v Praze...
Celý článek - Zdroj: http://kultura.idnes.cz/shirley-temple-01s-/filmvideo.aspx?c=A140211_113145_filmvideo_ts
--
Pro nás má smutná agenturní zpráva ale také osobní - filatelistickou - rovinu. V roce 1991, 21. srpna, paní velvyslankyně Shirley T. Blacková předávala Dar amerického lidu (počítačové a telekomunikační vybavení) Federálnímu shromáždění ČSFR.
Japhila k této příležitosti vydala (neoficiální) známkový sešitek a na slavnostním aktu byla paní velvyslankyně požádána o autogram. Paní velvyslankyně vyhověla a podepsala předložený sešitek - viz obrázek č. 2. Bezprostřednost autorky dokumentuje i malá kudrlinka v levé spodní části. Paní velvyslankyně si prostě před podpisem "rozepisovala propisovací tužku". 

Na obrázku č. 3 vidíte "poštovní" dokumentaci celého aktu (byť jde samozřejmě o denní razítko z ochoty určené jen k dokumentaci slavnostní chvíle na jiném známkovém sešitku). V budově Federálního shromáždění byl umístěn speciální poštovní úřad, sloužící v podstatě jen potřebám poslanecké instituce.
B. J.