2. 10. 2015

Nová netradiční známka - Státní vlajka ČR

V neobvyklém tiskovém provedení vyjde samolepicí výplatní známka "A" od výtvarníka Pavla Hracha. Známková tvorba vymyslela, v ČR dosud neobvyklý, tvar výseku známky, kdy tři strany tvoří vlajka v pohybu - či ve větru. Vlevo je vlajka v pomyslné žerdi, po levé straně je tedy rovně zarovnaná. V horní a v pravé části se vlní podle pomyslného poryvu větru. Jen na spodní části známky je klasické zoubkování samolepicích výplatních známek i s ochranným prvkem, tvořeným napojením tří "zoubků", přičemž prostřední "zoubek" chybí. Známka se po "vyloupnutí" z archu zmenší, protože na 3 stranách ze čtyř byla úmyslně zvětšena přesahem přes okraje skutečné známky. Problémem pak bylo spasování červené barvy na trojúhelníkový tvar v místě dotyku s okrajem známky. Červená barva nemohla být natažena na "spadávku" (přes "ořez" jako modrá a bílá barva) z logických důvodů. Vlajka na známce je v oblasti červené barvy totiž ukončena do obrazu známky a pokračuje texty.
I když známky cizích zemí jsou v různých výsecích a v laserových výřezech např. podle tvaru zvířátek, květin apod... běžné, u nás je tento známkový prvek nový (stejně jako známka kruhová). K tomuto účelu přinést nový tvar byla vybrána právě státní vlajka, jejíž dynamické ztvárnění umožní vzniknout mnoha desítkám i stovkám filatelistických příležitostí při oslavách sportovních, kulturních, politických aj. výročí či událostí.
Výtvarník musel realisticky ztvárnit v pohybu i jinak pouze bílou barvu. Předepsané barvy státní vlajky proto mění realisticky tóny (od světlých po tmavé, od bílých míst po šedé) jako při reálném pohledu na vlajku v pohybu, aby dynamický pohyb látky bylo možné výtvarně postihnout. 
V případě zájmu není vyloučeno pozdější vydání státní vlajky i s jinou, zejména "E" nominální hodnotou.
Pro sběratele analogických dopisnic tedy může začít příprava materiálů, které mohou postupně vznikat v ohromném množství i v mnoha kombinacích. 
Vlajka vychází 14. 10. 2015 a k vydání bude konána i příležitostná výstavka.
Česká pošta ke dni vydání nevydá FDC, ale připravuje pro abonenty Pamětní list (PLZ) s denním razítkem pošty Praha - Hrad.
B. J.