10. 4. 2017

Červený i modrý

Autor Jan Skřivánek
Po letní zprávě, že nejmenovaný český sběratel koupil za téměř 100 milionů korun modrého a červeného mauricia, média v březnu informovala, že tentýž kupec koncem roku zaplatil dalších 65 milionů korun za dopis opatřený dvěma červenými mauricii, tzv. Bombay Cover. Nejen o těchto dvou výjimečných akvizicích jsme si povídali s Davidem Kopřivou, který je pomohl zprostředkovat. 
-    Jak je těžké koupi takovýchto věcí dohodnout? 
Je to nesmírně těžké. Vzhledem k tomu, že jde o jediný, maximálně jeden ze dvou volně obchodovatelných exemplářů modrého mauricia na světě. Všechny ostatní - a je jich celkem jen dvanáct - jsou v muzeích a v různých institucích, takže jsou pro trh ztracené. Dostat se k majiteli takové věci je velmi obtížné. Byl to člověk z ciziny, velmi bohatý, kterého k prodeji nic netlačilo. 
-    Jak to vzniklo, měl jste zadání sehnat modrého mauricia? 
Dozvěděl jsem se, že někde ve světě je sběratel, který by ho možná byl ochoten prodat. Je to pán v pokročilejším věku a z jeho okolí začaly zaznívat signály, že by jej možná nabídl na trh. Tak jsem kontaktoval jednoho významného českého investora, který sbírá a investuje nejen do známek, jestli by jej to nezajímalo. Byla to životní šance, jaká se neopakuje. Je to svatý grál ve filatelii a skrz naskrz sběratelskými obory. Modrý mauricius je pojem, řekněme esence vzácnosti, exkluzivity, romantiky a bohatství i pro lidi, kteří o filatelii nic nevědí. Když jsme začali jednat o ceně, ukázalo se, že pán má také červeného mauricia. Tak jsme dohodli nákup obou. 
-    V tom druhém případě se jednalo o aukci? 
Ano. Bombay Cover je dopis opatřený dvěma červenými mauricii, který byl odeslán 1. ledna 1850 z Port Louis do Bombaje. Dražila jej začátkem prosince specializovaná aukční síň David Feldman SA v Ženevě. V České republice tak vznikl vůbec nejlepší soubor tohoto typu na světě: Modrý a červený mauricius a ještě dopis. To nemá ani anglická královna, ta má jeden modrý a dopis s červeným. Jeden německý sběratel má jeden dopis... 
Celý text v magazínu Art + Antiques. Web magazínu zde: http://www.artantiques.cz