28. 11. 2017

Služební obálka s natištěnou známkou bez nominální hodnoty - PF 2018

Služební celina byla avizována v listopadovém Věstníku České pošty, aby se provozní pracovníci dopředu seznámili s jejím vzhledem a připravili se na její "hladké odbavení". Psali jsme o tom zde: http://expo-net.blogspot.cz/2017/11/vestnik-ceske-posty-castka-11-24-11-2017.html - na poslední ilustraci článku. Nyní Vám ji představujeme blíže. Služební obálka má menší formát, nyní C6, a je vlastně skládačkou, na jejíž zadní stranu bude psán minimálně podpis odesilatele. Při přípravě tisku bylo využito známky kat. č. 0942 - Mauritius v Česku od Jaromíra a Kamila Knotkových (otec a syn). V levé části obálky je otisk "razítka" s logem výstavy PRAGA 2018.
Uvnitř bude vložena samostatná kartička s 2 nalepenými známkami 0942 a pamětním razítkem (zvláštní a oficiální druh příležitostného razítka), který má i textový doprovod na druhé straně (viz níže).
Skládačku si můžete prohlédnout na dvou reprodukcích níže včetně přelepky obálky, kterou bude kartonová obálka na zadní straně zalepena.
Služební obálky jsou v současnosti distribuovány organizačním útvarům České pošty, s.p. v rámci celé ČR a měly by být oficiálně použity počínaje 1. prosincem 2017. Protože nejde o natištěnou poštovní známku, nemělo by být odchozí razítko příslušné pošty razítkováno přes obraz služební celiny, ale vedle obrázku. Poštovné je uhrazeno ve vnitřním i mezinárodním styku díky české a francouzské modifikaci obecně známé věty států Světové poštovní unie: "Věc poštovní služby" / "Service des Postes". 
--
Závěrem: Jde výhradně o služební obálku k použití organizačním jednotkám České pošty, s.p. Účelem je poděkovat obchodním partnerům za spolupráci, popřát příjemné vánoční svátky včetně tzv. novoročního přání - PF 2018: Tak je to běžné a zavedené ve firemní praxi u velké většiny právnických i fyzických osob. 
Ze všeho výše uvedeného vyplývá, že obálky jsou předem poštovně vyplacené zásilky a to ve styku tuzemském i mezinárodním, nejsou a ani nemohou být prodejné. Protože nejde o poštovní známku, nelze je nárokovat v novinkové službě a současně nelze uplatnit tzv. "sběratelský nárok" na jejich zaslání.
Doplněno 30. 11. 2017: 
Tisk služebních obálek a přílohy provedla Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s.