17. 5. 2009

17. května slaví Japhila 10 let



Přesně na den před 10 lety se poprvé na internetu objevil nový filatelistický magazín Japhila. Hned od začátku byl na stejnojmenné doméně, na které je dodnes. Kromě toho jsou na ni přístupy z domén japhila.com, japhila.eu, http://www.exponet.info/ a z tohoto googlowského blogu expo-net.blogspot.com (jeho statistiky jsou nad rámec celého tohoto článku).

Již od samého začátku šlo o autorský web zaměřený široce na oblast celé filatelie pro filatelisty a nejen pro ně. Od začátku si klad za cíl popularizaci filatelie. A také hned od začátku měl svoji českou a anglickou verzi. Tím se od prvního dne odlišoval od téměř všeho co na internetu bylo a i dnes jde spíše o příslušnost k pár výjimkám, neboť filatelistické weby jsou spíše zaměřeny na obchod (e-obchod) a aukce. Čest výjimkám, které kombinují obchod a osvětu. Pokud jsem se něčím v začátcích Japhily držel, byl to již tehdy vysoce odborný web Petra Gebauera, zaměřený monotematicky však především na polní poštu z území Československa, vykonávanou mnoha armádami. Jak ale vyplývá i z dnešní tváře Japhily, šlo mi o mnohem širší záběr a zejména jinou formu - filatelisické e periodikum, které v průběhu období hodně kopírovalo zejména deníkovou formu. Množství přidávaných informací však neodráží jenom přidávání článečků na hlavní české straně, vstupů na Japhilu jsou doslova stovky a přidání nějakého materiálu tedy nemusí být na první pohled patrrné těm, kteří zvolili ustálený vstup na Japhilu nějakou bránou. Japhila začala v roce 1999 jako jedna z prvních, přesto však první o česko(slovenských) známkách nebyla >>>>> http://www.japhila.cz/filatelie/kat_fil_internetu.htm

Co si Japhila vytkla hned od začátku bylo vytvoření mezinárodního filatelistického bodu - rozcestníku a tím se Japhila bezesporu stala. Na Japhilu odkazuje více než 2000 filatelistických webů po celém světě. O mnohých dalších nemám ani ponětí.

Hned od začátku se pro tento nápad nadchl i můj dlouholetý a dnes již zemřelý starší kamarád Henry Hahn z amerického Fairfaxu. Naše přátelství se datuje od roku 1974. Byl od první chvíle kritikem a přispěvatelem, šiřitelem povědomí o Japhile i šedou eminencí v pozadí, která nakonec vygradovala v období počátků budování Exponetu - zajištěním velkého množství zahraničních exponátů a propagací Exponetu zejména v USA. Jeho první článek je aktuální i po 10 letech >>>>> http://www.japhila.cz/filatelie/hhahn.htm

Již k 1. výročí Japhily byla Českou poštou vydána dopisnice Internet pro filatelisty >>>>> http://www.japhila.cz/japhila_internet_dopisnice.htm

V roce 2000 se Japhila přihlásila do celosvětové soutěže pořádané Mezinárodní filatelistickou federací FIP >>>>> http://expo-net.blogspot.com/2007/08/sout-fip-2000-kdo-zstal-po-letech-iv.html kde získala vyníkající ocenění 3 hvězdiček FIP.

Japhile se podařilo díky vypsané petici iniciovat i vydání nové poštovní známky s tematikou Petr Ginz / raketoplán Columbia >>>>> http://www.japhila.cz/petice.htm

A tím hlavním bodem, pro který je v posledních letech pociťován nedostatek času na přidávání denních informací je Exponet >>>>> http://www.japhila.cz/hof/ Japhila se stala velkorysým prostředím pro mezinárodní virtuální filatelistickou výstavu EXPONET, která je k dnešnímu dni přehlídkou: 530 on line exponátů z 44 zemí světa ve všech třídách podle FIP + mnoha dalších tříd, které najdete jen na Exponetu. Rozsahem v nejbližších týdnech překoná i největší moderní kamennou výstavu filatelie - Washington 2006 - útokem na jejích snových 3000 výstavních rámů. Exponet jich dnes má 2890.

Japhila má dnes přes 27 GB dat (tím patří k absolutně největším filatelistickým stranám na světě), přes 110 000 internetových podstránek na jedné doméně a 4 336 000 návštěvnických vstupů. Měsíčně je to průměrně návštěva z 12 000 unikátních počítačů. Sami můžete na grafu s vlaječkami sledovat jejich národnostní složení: 53,6 % Čechů, 6 % Slováků, 5 % Američanů, 3,5 % Němců atd. Pokud kliknete na malé vlaječky s návštěvností dostanete se na detail statistiky a ponechte si tuto stranu 10 minut otevřenou. Sami uvidíte jak se rychle mění vlaječky aktuálních návštěvníků. Nejnovějším návštěvníkem Je Turek, nejnovějším návštěvníkem z nové země byl Hondurasan... Za 3-4 minuty to již neplatí. Všechny tyto statistiky jsou však pouze od 10. prosince loňského roku. Mají také "Velkou" chybu. Dokumentují totiž jen hlavní přístupové cesty, kde jsou jejich čítače. Vraťtte se ale o pár řádků výše. Zatímco existuje 110 000 internetových stránek Japhily, čítače jsou na 25 hlavních stranách. Kolik tisíc návštěvníků měsíčně nezaregistrují, protože návštěvníci mají pro vstup na Japhilu nastavenu jinou než hlavní stranu (nebo některou z 25)?

Podrobné statistiky úspěšnosti webu vede i internetový poskytovatel prostoru a jsou násobně podrobnější. Kromě toho se sluší poděkovat i poskytovateli prostoru - webhostingu, kterým je firma Aramit s.r.o., Praha. Po několik posledních let (7) je to právě tato společnost, která vynikajícím umístěním Japhily na páteřní síti Internetu zajišťuje bezproblémový 24hodinový vysoce rychlý přístup odkudkoliv ze světa, takže mezi spokojené návštěvníky z tohoto důvodu patří skutečně celý svět.

Co říci závěrem? Japhila je každodenní láska, radost i povinnost, starost i řehole, nákladová položka stran Má dáti/Dal bez odpovídajícího výnosu. Japhila je ale také obrovský koníček = kůň a náplň mého života. Obávám se, že bez ní si již život neumím představit a pokud Vám poskytuje radost, poučení a důvody proč ji i nadále pravidelně navštěvovat, máte u mně vyhráno. Děkuji Vám. Jsem tu i nadále pro Vás.

Břetislav Janík
webmaster Japhila
http://www.japhila.cz/exponet/pictures/CV_BJAN.jpg