14. 5. 2009

Národná výstava SLOVENSKO 2009

Dovoľujeme si Vás pozvať na slávnostné otvorenie Národnej filatelistickej výstavy SLOVENSKO 2009 (s medzinárodnou účasťou).

Slávnostné otvorenie sa uskutoční vo štvrtok 14.05.2009 o 17:00 v Nitre v DAB (Divadle Andreja Bagara) na Svätoplukovom námestí.Výstava je umiestnená v DAB a priľahlej budove Ponitrianskeho múzea.

V rámci otváracieho programu sa uskutoční aj - uvedenie novej poštovej známky do života /inaugurácia/ (známka je vyobrazená v prílohe na pozvánke. Bola vydaná pri príležitosti 40. výročia založenia Zväzu slovenských filatelistov). Príležitostná známka s personalizovaným kupónom.

- Slovenská pošta zriadi na ten čas poštovú priehradku, kde si bude možné zakúpiť nie len novú známku (i ďalšie produkty, zaujímajúce filatelistov),ale budú k dispozícii príležitostné poštové lístky, pamätný list a ručné príležitostné pečiatky (jednu z nich som zobrazil na pozvánke).

Viete, ktorá slovenská poštová známka za rok 2008 bola v ankete označená ako najkrajšia?Viete, ktoré príležitostná poštová pečiatka ....... bola najkrajšia? Viete ktorá známka bola vyhodnotená ako najkrajšia na svete? (môžem prezradiť, že SLOVENSKÁ) a ďalšie naj sa dozviete a tiež môžete získať aj autogramy od umelcov- grafikov a rytcov slovenských poštových známok pri vyhodnotení.

Na súťažnú výstavu boli prijaté len exponáty, ktoré na predchádzajúcej výstave II. stupňa získali aspoň striebornú medailu. Návštevníci budú mať čo pozerať. Exponáty od stovky domácich a zahraničných filatelistov sú umiestnené na 314 výstavných plochách. Väčšinu exponátov - viac ako jednu tretinu, tvorí trieda poštovej histórie. Nie len starší, pamätníci, ale aj mladí sa určite so záujmom zahľadia do zaujímavých vystavených zbierok. 99 plôch zaoberajú exponáty tematickej filatelie. Tam si príde "na svoje" každý. Chcete sa v stručnosti a názorne - dokumentované poštovými známkami z celého sveta - oboznámiť so životom, dielom a dobou Albrechta Dúrera (prehlasované u!) - v skratke, na 5 výstavných plochách, čo je 80 výstavných listov, ponúka slovenský filatelista Miroslav Baluška. Zaujímajú vás kone? Konkrétne jazdecký a dostihový šport? Igor Banás z Nitry to taktiež zhutnil do 5 výstavných plôch v takej miere, že pri minuloročnej olympiáde v Pekingu ocenili jeho exponát na tamojšej filatelistickej súťažnej výstave zlatou medailou! Aj keď naši hokejisti na ostatnom šampionáte pohoreli, zanietený filatelista Ján Maniaček ml. z Nitry svojim exponátom "Ľadový hokej" svojim exponátom vysoko zabodoval na svetovej súťaži a prišiel domov so zlatom! Chcete sa dozvedieť viac o Červenom kríži a jeho činnosti vo vojne a v mierovom období? To priblíži svojim exponátom Peter Katina.Vojenskú tematiku ponúka aj Jozef Korený "Slovenské modré barety v službe mieru".

Zaujímavý exponát nazvaný "Kam kráčaš Zem?" priniesol z Rakúska Adolf Bläumauer. Krásu motýľov zobrazenú na známkach v exponáte "Pestrosť a krása motýľov" predstaví mládežníca vystavovateľka Petra Michalcová. Chcete sa vrátiť do zimy? Petra Bárdová ponúka "Zimné športy" Zaujíma vás niečo "ťažšie"? čo tak ozrieť si "Atletika a vrhačské disciplíny" od Martina Procházku. Alebo ešte ťažšie - "Parné lokomotívy" od Mareka Hudeca. Trochu exotiky a umenia? Rajmund Dabek z Poľska pripravil "Dedičstvo starovekého a stredovekého umenia východu".

Na stretnutie sa těší

Milan Šajgalík, KF 52-51 Nitra, (Tel. 037-6566017)

Miroslav ŇARŚÍK - predseda Zväzu slovenských filatelistov - Tel.: 0915/721726


--
Ďalšie podrobnosti >>>>> http://www.japhila.cz/pdf/Nitra2009.pdf