12. 5. 2009

Poštovní úložny v českých zemích


Celistvosti prošlé poštovní úložnou představují fascinující sběratelskou oblast, v níž je každý doklad unikátem s vlastní historií, který je zpravidla na obou stranách přeplněný razítky, výplatními a doplatními známkami a pečetkami. Úkolem poštovní úložny byla (a je) agenda neodbytných zásilek, které není možno zásilku doručit adresátovi ani vrátit odesílateli. Úložna takové zásilky úředně otevře a v případě zjištění adresy zašle zpět. Poštovny úložny se zřizovaly při poštovních ředitelstvích a existovaly v Praze a Brně již v 19. století. V průběhu 20. století jejich počet postupně narůstal až na 8 v roce 1949, kdy byla většina zrušena a zůstaly pouze původní dvě. Od roku 1952 existovala jediná úložna v Praze, od roku 1966 pak v Trnavě na Slovensku, a od roku 1993 pro celou ČR v Brně. Původní název „oddělení pro nedoručitelné zásilky“ se ještě za Rakouska změnil na „poštovní úložní úřad“ a od roku 1919 je používán současný název. Poštovní úložny v Praze, Brně a Opavě byly v určitých obdobích spojeny s poštovní ohlašovnou (zajišťující agendu nedoručitelných balíků). Za projednání zásilky poštovní úložnou nebyly vybírány žádné poplatky, od roku 1937 však bylo účtováno zpáteční poštovné podle příslušného druhu zásilky. Poštovní úložny používaly pro uzávěru otevřených psaní nejrůznější druhy pečetek, jakož i manipulačních, poplatkových a pomocných razítek, kterými na se zásilkách vyznačovaly potřebné údaje. Mimoto úložny používaly řádková pomocná, denní a úřední razítka určená pro vnitřní potřebu, která se občas rovněž objevila na projednaných zásilkách.

Specializovaný exponát „Poštovní úložny v českých zemích“ se pokouší dokumentovat činnost poštovních úložen v českých zemích od roku 1901 (kdy se pro uzavírání otevřené pošty začaly používat papírové pečetky) až do roku 1966, obsahuje i ukázky dokladů z pozdějšího období až do současnosti. Exponát je k zajištění kvalitní reprodukce pro Exponet odvozen z plně elektronické formy vytvořené montáží textu, skenů originálních dokladů a rekonstruovaných obrázků pečetek. Každá celistvost představena z obou stran, kdy pod originálem přední strany následuje (někdy zmenšený) sken zadní strany. Popis celistvostí je doplněn počítačovou rekonstrukcí vzhledu použitých pečetek, které jsou nejvýraznějším sběratelským artefaktem poštovních úložen.

O exponátu Petra Gebauera, který je ve vysokém rozlišení dispozici kterémukoliv návštěvníkovi po 24 hodin denně >>>>> http://www.japhila.cz/hof/0528/index0528a.htm