4. 9. 2018

Novinka: Služební celina zve na Den české filatelie

Absolutní novinkou a podporou sběratelství je tzv. služební celina České pošty, s.p. s pozvánkou na Den české filatelie 2018. Ten se letos uskuteční 17. prosince 2018 v Poštovním muzeu, tedy v předvečer 100 letého výročí československé poštovní známky. Po celou staletou historii jsou československé a české poštovní známky v popředí zájmu desetitisíců sběratelů a veřejnosti.
Na tzv. služební celině je příslušný název "VĚC POŠTOVNÍ SLUŽBY / SERVICE DES POSTES", hologram i logo České pošty. Pravda je, že v poněkud jiných umístěních než obvykle, ale to jsou atributy oblíbených služebních celin České pošty (patří k nim i tradiční "novoročenky"), k nimž má nyní přístup velmi široká sběratelská veřejnost.
Všechny dopisnice jsou razítkovány vedle průvodního obrázku, který vychází z výplatní známky Korunovační klenoty od manželů Knotkových. Vzhledem k tomu, že existují dva reálné způsoby nepoštovní distribuce, je celina razítkována, tedy znehodnocená pro následnou listovní přepravu.
Zobrazena je varianta, kterou obdrží každý člen Klubu Filatelie prostřednictvím odebíraného časopisu Filatelie. Druhá varianta je ve změně typického obrázku na pozitivní verzi, tedy liniovou kresbou dostavníku. Tam je, namísto loga časopisu Filatelie, logo Svazu českých filatelistů. Distribuce mezi členy bude probíhat po linii tradičního a národního svazu filatelistů. Prvním kontaktním místem bude pravděpodobně veletrh Sběratel, který začíná v pátek 7. 9. 2018 a potrvá do soboty 8. 9. 2018.
Jde o historicky první společný emisní projekt České pošty a jejích partnerů a doufejme, že ne poslední.
Den vydání služební celiny - pozvánky - je pátek 7. 9. 2018.
B. J.