25. 7. 2008

Senzace "má bratříčky" - Olympijský kongres 1925

Velmi nás oslovil článeček Václava Diviše (přetištěný ze Zpravodaje Olympsportu 2/2008), protože všeobecné povědomí toho moc o návrhu přetisku Olympijský kongres 1925 v černé "hranaté" barvě moc neví. Literatura a čaopisy jsou v této oblasti němé.

Nicméně na článek Václava Diviše na Japhile a v "Exponet fóru" reagoval Ludvík Pytlíček: "...na jednom listu své nové publikace "Nejvzácnější poštovní známky Československa ve sbírce Ludvíka Pytlíčka" ukazuji doposud neznámé přetisky Olympijského kongresu a to č. 180 a č. 181 s odlišným černým hranatým přetiskem. Získal jsem je kdysi od zaníceného filatelisty - faráře Ketnera z České Třebové. Měl i tu kat. 182, kterou prý prodal do Německa. Dle mého mínění je to ta, která byla v prodaném exponátu Olympijských her v aukci v Německu.".



Dodejme, že dalším unikátním kouskem je tisk ve zlaté barvě, který lze rovněž v knize (a na naší ukázce) vidět.



Je to druhý případ z poslední doby který ukázal, že důkladné studium materiálů na Exponetu může přinést nejedno překvapení a možná i zcela neznámou skutečnost, jako je tomu v těchto případech.

Zarážející je, že i Olympijský kongres v hranaté verzi unikal tak dlouho pozornosti československých sběratelů a filatelistický tisk (včetně on line médií) sveřepě mlčel. Jde o druhý případ z ranku sběratelů československých známek a pravděpodobně právě tito sběratelé asi nepatří k největším divákům přilepeným na Exponet :) V této chvíli nejde o generalizaci, ale jen pokus s úsměvem zhodnotit tyto reálné skutečnosti. Doufejme, že slovo "Bohužel" nás nepotká ani po třetí, protože třetí zajímavý nález na Exponetu na sebe jistě nedá dlouho čekat.

Poznámka: kvalita reprodukcí není na těchto ukázkách dobrá, protože podkladem pro výřezy byla v této chvíli jen oskenovaná reklama otištěná v Merkur-Revue.

Další informace >>>>>
http://www.japhila.cz/npzc/index.htm >>>>> http://www.japhila.cz/hof/0387/index0387a.htm >>>>> http://www.japhila.cz/pdf/olympsport_exponet.pdf

Břetislav Janík