21. 11. 2008

Vladimír Bystrov: "...Směrš unášel a deportoval naše obyvatele do sovětských gulagů"


Před časem jsme nabídli 3 excelentní poštovně historické exponáty Davida M. Skiptona (USA) přímo na Exponetu. Nyní jsme ale v elektronickém magazínu fragmenty.cz nalezli plné znění referátu Vladimíra Bystrova (mimo jiné též známého pražského filatelisty) na Mezinárodní konferenci "Aktivity NKVD/KGB a její spolupráce s tajnými službami střední a východní Evropy 1945 - 1980" konané od 19. do 21. listopadu v Senátu České republiky. Materiál obsahuje kromě jiného i fotografie i z konference.
"Rutinní sovětská demonstrace imperiální síly – SMĚRŠ unášel a deportoval naše obyvatele do sovětských gulagů - Vladimír Bystrov
Do aktivit zvláštních oddílů Lidového komisariátu vnitra SSSR, tzv. SMĚRŠe, po vstupu Rudé armády do Československa v závěru druhé světové války nebyly naše orgány zasvěceny! Československá společnost byla odsouzena do postavení králíčka ustrašeně přihlížejícího nezadržitelně se blížící zmiji. V češtině máme úsloví „nalejme si čistého vína“. A právě to musíme učinit, než se začneme zabývat okolnostmi únosů a deportací obyvatel Československa do sovětských represivních táborů po skončení druhé světové války. Musíme si totiž nejprve uvědomit, že nešlo o aktivitu, která by byla součástí dlouhodobých strategických záměrů sovětské politiky, či sovětských tajných služeb, ale zrodila se teprve potom, když vývoj druhé světové války stále jasněji začal směřovat k postupu Rudé armády přes hranice Sovětského svazu do východní a střední Evropy, tedy v době někdy po Teheránské konferenci a před koncem roku 1944. Kromě fanatiků ideje sovětského impéria, zaštítěného ideály světové sociální revoluce, předtím nikdo v Sovětském svazu nepomýšlel na plošnou likvidaci protisovětsky smýšlejícího obyvatelstva v jiných zemích, a nejméně o tom uvažovali racionální a pragmatičtí stratégové NKVD. V prvních letech druhé světové války byla činnost NKVD za hranice Sovětského svazu namířená - stále jako po celá dvacátá a třicátá léta - především na rozvracení a rozbíjení protisovětských hnutí v hlavních politických a ekonomických centrech tehdejšího světa. Na jejich kompromitování vůči demokratickým či naopak různými vlastními zájmy spoutaným společenstvím, státům a vládám, a nově pouze na bránění přílišnému spojenectví zemí bojujících proti nacistické totalitě, aby se neproměnilo ve spojenectví pro zápas se sovětskou totalitou. A dominující součástí této činnosti NKVD tradičně byly individuální teroristické akce...".
Celý text >>>>> http://www.fragmenty.cz/iy357.htm

Kromě toho, že Victor Manta na usenetu velmi doporučoval návštěvu exponátu o ruském carském vězeňství
http://www.japhila.cz/hof/0436/index0436a.htm , viz:
"This is a great exhibit about how could function the first large and very consistent implementation of socialist ideas, the Union of Soviet Socialists Republics, which could survive and expand only thanks to the work of about 10 % of its population, that was reduced to slavery in the immense work and extermination camp system (the infamous GULAG).The postal documents of that time are very often difficult to get, because the population feared to keep them. So bigger is the merit of Mr. David M. Skipton, who could put together such a wonderful collection and presentation. Highly recommended!
Victor Manta, PWO, AIJP October 9, 2008 21:52 CET" >>>>> http://www.japhila.cz/hof/guestbook.htm ,

připomeňme ještě, že David M. Skipton je na Exponetu zastoupen 3 PH exponáty >>>>>

ZEK - Sovětské nápravně-pracovní tábory a jejich nástupníci, 1917 - 2000 >>>>>
http://www.japhila.cz/hof/0432/index0432a.htm
Synopse >>>>> http://www.japhila.cz/hof/0432/synopsis.htm

Vojenská cenzura v carském Rusku 1904 - 1917 >>>>>
http://www.japhila.cz/hof/0428/index0428a.htm
Synopse >>>>> http://www.japhila.cz/hof/0428/synopsis.htm

Pohled přes "špehýrku", ruské carské vězeňské systémy a cenzura >>>>>
http://www.japhila.cz/hof/0436/index0436a.htm
Synopse >>>>> http://www.japhila.cz/hof/0436/synopsis.htm

Doporučujeme referát Vladimíra Bystrova i všechny ilustrativní exponáty Davida M. Skiptona ke studiu.
Současně nezapomeňme na exponát "Ruské zemské pošty" - studijní sbírku Lady-Jakuševiče věnovanou pražskému Poštovnímu muzeu, který se rovněž osobně setkal s příslušníky Směrše přímo v Praze již 15. května 1945 a následně byl odvlečen do pracovních táborů v Sovětském svazu. Jeho exponát nabízíme zde >>>>> http://www.japhila.cz/hof/0250/index0250a.htm a osobní příběh Lady-Jakuševiče (stručně) zde >>>>> http://www.japhila.cz/hof/index_cestny_dvur.htm
Břetislav Janík