1. 2. 2011

Poděkování Jiřímu Váchovi


Obr. 1 - zleva jednatel Ing. P. Kukačka, bývalý předseda p. J. Vácha, pokladník p. J. Maier (zády), organizátor odborné činnosti Ing. L. Čechák, předseda Ing. I. Leiš, hospodář a správce novinkové služby p. J. Všetečka;


Obr. 2 - zleva Ing. L. Čechák, p. J. Všetečka, Ing. I. Leiš, p. J. Maier;


Obr. 3 - zleva Ing. I. Leiš, p. J. Maier, Ing. P. Kukačka, p. J. Vácha, Ing. L. Čechák;


Obr. 4 - zleva Ing. L. Čechák, p. J. Všetečka, Ing. I. Leiš, p. J. Maier.

Vážení přátelé, dne 18. 1. 2011 se uskutečnilo přátelské setkání výboru klubu s bývalým předsedou panem Jiřím Váchou v kavárně Hotelu ILF v Praze 4. Členové výboru Ing. Ivan Leiš, Ing. Ladislav Čechák, p. Jiří Maier, p. Jan Všetečka a Ing. Pravoslav Kukačka (výbor v kompletním složení od valné hromady, která se konala dne 4. 11. 2010) spolu s revizorem p. Josefem Medlínem (revizor Ing. Vladimír Čermák se omluvil) poděkovali p. Jiřímu Váchovi za jeho mnohaletou organizátorskou práci pro klub a předali mu upomínkový list a dárek - kuličkové pero Parker. Společně jsme zavzpomínali na některé významné klubové počiny posledních let a ocenili jsme i příspěvky p. Jiřího Váchy k odborné - přednáškové činnosti klubu (pan Jiří Vácha přednesl v letech 1996 - 2004 čtyři přednášky s tématikou automatových známek Německa, cenných nálepek APOST a příležitostných R-nálepek a jejich použití na dopisech).


Současně jsme prodiskutovali postavení našeho klubu v rámci Svazu českých filatelistů a náměty na úkoly, které by mohly dále oživit klubovou budoucnost. Náš klub vykazuje celá léta stabilní a příkladnou činnost. Tři pilíře činnosti klubu posledních let (bezproblémová novinková služba, organizace odborných přednášek a zajištění informovanosti členů klubu pomocí elektronické pošty ) jsou pevným a oceňovaným základem. V blízké budoucnosti půjde i o něco navíc; něco, co umocní výsledky našeho dosavadního snažení. Snad bude vhodné využít možností, které nám dává dnešní elektronický svět a filatelistická periodika a připomenout již letos zajímavá poštovně-historická výročí, mezi které bezesporu patří:
- 485 let organizované pošty na našem území (1526),
- 125 let od zavedení R-nálepek v českých zemích (1886),
- 85 let čs. výplatního otisku v našem poštovním provozu (1926),
- 65 let fungování výplatních strojů na přepážkách československých pošt (1946) a
- 35 let organizovaného sběratelství výplatních otisků v Československu (nejdříve prostřednictvím sekce otisků výplatních strojů v rámci KPHC SČSF) a poté v rámci Stolní společnosti sběratelů výplatních otisků (1976).


Významnou by pro nás měla být připomínka "kulatého" výročí klubu 1943 - 2013. Náš klub byl založen dne 13. 5. 1943 z iniciativy Václava Nebeského jako samostatný filatelistický klub pod oficiálním názvem S.K. zaměstnanců města Prahy, odbor filatelie, a prvním předsedou byl zvolen Josef Kolařík. Uvažujeme o příležitostném razítku, dopisnici s přítiskem a snad i o malé výstavce.

V další perspektivě bychom pak chtěli soustředit naše síly na rok 2016, kdy počty uplynulých let od všech výše uvedených významných událostí budou mít na konci nuly.
V příloze Vám posíláme několik fotografií z uvedeného setkání, za něž děkujeme panu Josefu Medlínovi.


S pozdravem
Ing. Pravoslav Kukačka,

jednatel Klubu filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, 00-15, Praha, a správce klubové e-mailové schránky.