8. 6. 2011

Hornická filatelie – nejnovější poznatky 1

Vážení pánové, od našeho setkání na filatelii v KD Barikádníků v Praze 10 případně jinde bych se rád s Vámi podělil o tyto zjištěné novinky (na jejichž zjištění se podílelo více jedinců):

V roce 1998 německé vydavatelství Briefmarken CALLIMICI Gmund/Ostin (položené cca 50km jižně od Mnichova) svoji činnost v němčině zveřejnilo vydáním volně prodejného nebarevného stručného přehledu přírodních námětů poštovních známek při svém 40. výročí činnosti 1958-1998 (40 Jahre 1958-1998 briefmarken der genzen Welt. /Schmetterlinge und Insekten, Fische und Muscheln, Vogel, Tiere, Pilze, Pflanzen, Fruchte, Blumen, Minerale. Orchideen, Prahistorische Tiere NEU: Wappen/. - (Motýli a Hmyz, Ryby a Mušle, Ptáci, Zvířata, Houby, Rostliny, Plody, Květiny, Minerály, Orchideje, Prehistorická zvířata a nově zařazeny Erby).

Tento vydavatel svůj přehled doplnil a zveřejnil ke svému 50. výročí činnosti ve formě katalogu 1958-2010.

Tento je možné si bez problémů objednat vyplněním www formuláře. Přišel mně v tištěné podobě v 1 výtisku do 3 týdnů - zcela bezplatně v obálce Je to www adresa: http://home.motivbriefmarken-callimici.de

Největší námětovou filatelistickou společnost na světe - americkou American Topical Association (ATA), která má, vedle nejrůznějších servisních služeb pro členy, také řadu studijních skupin, které se zabývají specializovaným sbíráním určitých témat a vydávají si k tomu vlastní zpravodaje typu naší zaniklé Geologie - Chemie.

Pokud se chcete dovědět něco víc, tak si zadejte do vyhledávání název American Topical Association nebo rovnou adresu www.americantopicalassn.org a vyjede vám oficiální stránka této organizace. Na sloupci vlevo máte skoro jako poslední položku uvedeny "Study unites" a pokud kliknete a pojedete podle instrukcí dál, narazíte na seznam zmíněných studijních skupin a mezi nimi najdete minimálně dvě, které by vás mohly zajímat: Earths physical features study unit a Gem-mineral-jewelry study unit. Tam máte i adresy na spojení. Veškerá komunikace jedině v angličtině, používaná katalog. čísla jedině podle Scotta, členství v ATA a jejích studijních skupinách placené cca 20 $ ročně. Největší výhodou členství je, po zaplacení příspěvků, zásilka časopisu, (tuším 4 x ročně ), kde je vždy připojen seznam nových členů a ročenka, kde je uveden seznam všech platných členů - vše s uvedením námětů které sbírají.

Sopky také k horám patří a tak si můžete zatím pro doplnění informací zadat ve vyhledávání heslo Volcanoes on stamps nebo přímo adresu
www.iomoon.com

Zatím asi nejdetailněji členěný světový námětový filatelistický www katalog/zatím zdarma
http://www.freestampcatalogue.com/app

Zároveň je zde uvedeno i katalogové označení Michel a Yvert, které je v Evropě nejpoužívanější (u některých i označení Scot). Dá se hledat např. pod následujícími odkazy a aktualizovat konkrétní stát čí území: ArcheologyArctica + AntarcticaGeologyMiningZároveň Vám přikládám konečný text referátu „Filatelie v hornictví“ přednesený na Tradičním hornickém semináři v NTM dne 8.12.2009 doplněný pro Sborník zpráv z dějin hornictví za rok 2009.
Zpravodaj Hornického muzea OKD (v posledních dvou číslech s plány akcí pro 1 a 2 pololetí 2010) zobrazuje vždy na jedné ze svých stránek některé hornické poštovní známky členů havířovské pobočky Klubu přátel Hornického muzea v Ostravě.


Tato informace je zároveň i pro ostatní zájemce o tento filatelistický námět, na které nemám www spojení/ - prosím o předání.

R. Kolář - tel. 603 927 245 (sběratel minerálů a filatelista)
Email:
radoslav.kolar@seznam.cz