29. 6. 2011

Jak vznikl první křeček v dějinách České poštovní známky



Projev přednesený spoluautorem Jaromírem Knotkem dne 15. 6. 2011 v 15:30 hod. v budově Hlavní pošty, u příležitosti vydání známky Křeček v emisi Zvířecí mláďata:

Jak vznikl první křeček v dějinách České poštovní známky

Když jsme byli Českou poštou vyzváni, abychom zhotovili návrhy známek na téma Zvířecí mláďata, předcházela tomu soutěž, po jejímž ukončení se shromáždilo množství návrhů, z kterých se ale výtvarné komisi nepodařilo nic vybrat k realizaci. Proto se obrátili na nás.

S kresbami zvířecích mláďat máme jako ilustrátoři letité zkušenosti. V minulosti jsme realizovali několik obsáhlých titulů na toto téma. Namátkou: Mláďata v ZOO, Ptáci v ZOO, Mláďata v přírodě pro nakladatelství Granit, Mláďata z království divočiny pro nakladatelství BETA a další.

Většinou se ale jednalo o zobrazení exotických druhů. V případě poštovní známky pro Českou republiku jsme považovali za vhodnější vybrat nějaké zástupce naší přírody.

Chtěli jsme motiv pojmout jako známku určenou dětem, ne jako ilustraci do odborné publikace. Tomu byl podřízen i výběr druhů. Předložili jsme tři návrhy: Kresbu veverky, křečka a králíka s mláďaty. Ze zkušenosti víme, že kresby mláďat je lepší dělat spolu s dospělci, aby tak byl více patrný rozdíl v proporcích, zbarvení srsti atd.

My bychom nejraději viděli na známkách veverku — opičku našich lesů. Ne křečka, toho záludného hlodavce.
Ano, je statisticky prokázáno, že kousnutí člověka křečkem je daleko častější, než napadení člověka obávaným žralokem.

Oproti tomu, není doposud zaznamenán jediný případ napadení člověka veverkou.
Také si myslíme, že by lidé s daleko větší chutí olizovali známku s veverkou než nějakého křečka!

Komise však vybrala k realizaci kresbu křečka.

Je velmi nesnadné ohromit lidstvo obrazem křečka. Oč jednodušší to měl takový Michelangelo s freskou Posledního soudu, Rembrandt s Noční hlídkou, nebo Albrecht Dúrer s obrazem Růžencová slavnost. O to více jsme se snažili vypořádat se s tímto tématem co nejlépe.

V minulosti jsme tohoto hlodavce kreslili pro knižní publikace již několikrát, dosud nikdy ale s takovým nasazením jako v tomto případě. Sám jsem byl několikrát svědkem toho, jak manželka během kreslení, ve snaze vystihnout co nejlépe charakter křečkovy srsti dostala do ruky křeč.

Mně se zase po mnoha jízdách na kole do knihovny v pražské ZOO, ve které jsem studoval podkladový materiál ke křečkovi, vytvořily na lýtkách křečové žíly.

Přesto doufám, že výsledný obraz křečka s křeččími mláďaty nepůsobí příliš křečovitě a známka se v anketě Nejkrásnější známka roku umístí na důstojném místě.

Děkujeme za Vaši přízeň
Jaromír a Libuše Knotkovi