8. 10. 2013

Postcrossing: Moderní směna pohlednic bortí mýty o listovní poště

Všichni z nás starších si pamatujeme konec 60. a začátek 70. let, kdy v Československu probíhala pyramidová hra o pohlednice. Není to nic zlého ani pejorativního, i ta moderní současná hra o výměnu pohlednic je vlastně vršením pohlednic, na základě pravidla: čím více jich pošlete, tím více jich dostanete. Vše se řídí ale přísnými a jednoznačnými pravidly a všichni účastníci systému "pošli/dostaneš" jsou generováni elektronicky.
Z prostého profesního zájmu jsem se stal členem a ihned zapojil. První podmínkou je odeslat prvních 5 pohlednic na prvních 5 adres. Jen pár afrických zemí není zapojeno, jinak v podstatě celý svět. Ve svém profilu si nastavíte, že Vás zajímají známky či cartes maxima a pokud na druhé straně máte štěstí na filatelistu, budete spokojeni. Povoleno je i vzájemné dopisování s někým, kdo Vás dokázal pohlednicí či známkou v rámci Postcrossingu zaujmout, anebo se na pohlednici/dopisnici vyznává k lásce k pěkným, potažmo českým známkám. V těchto souvislostech se nabízejí i specializované skupiny sběratelů pohlednic a filatelistů k tomu, kteří vytvářejí svoje samostatné výměny. Za tuto korespondenci však již systém Postcrossing nebere záruku a výměna je již ve Vaší režii.
--
Jakmile první z pěti prvních adresátů obdrží Vaši pohlednici, je jeho povinnost (totéž platí i pro Vás) ji co nejdříve zaregistrovat. Na základě registrace jste načteni náhodnému odesílateli a přijde Vám pohlednice odkudkoliv. Jakmile se zaregistrují první adresáti Vašich pohlednic, smíte odeslat další navíc. To se pak pyramidově rozšiřuje s počtem Vašich zaregistrovaných pohlednic u Vašich adresátů. Za rok se můžete dostat na permanentně 30-40 odeslaných pohlednic, za něž pak již dostáváte obden pohlednice z celého světa. Princip je jednoduchý a počítačová korektnost je opravdu spravedlivá. Jakékoliv porušení pravidel se nedoporučuje, alfou a omegou pravidel je slušnost, korektnost a vzájemnost.
--
Zajímalo mě, co to může udělat s klesající listovní poštou (celosvětový problém).
Prezentovaná data jsou i na mě velmi vysoká a zajímavá:
Postcrossing má aktuálně více než 442 tisíc členů z 219 zemí světa! Počet členů každou hodinu roste. Průměrně se každou hodinu odešle po celém světě 1.500 pohlednic. Momentálně více než 483 tisíc pohlednic je na cestě odněkud někam. Dosud bylo doručeno téměř 20 miliónů pohlednic - 102 miliard km (na základě členství v Postcrossingu). A Češi? Statistiky Postcrossingu uvádějí 1,9 % Čechů v celkovém počtu účastníků. Potom se bavíme o aktuálním čísle 8.405 Čechů zapojených do výměny pohlednic Postcrossing!
Pro pošty celého světa lahodné informace, že listovní zásilky ještě nejsou odpískány digitální technikou a mobily. Totéž platí pro filatelisty.
--
Vstupní podmínky:
Korektnost, poctivost, nezdržování, přísné odesílání na vygenerovanou adresu. Peníze anebo členské příspěvky? Věk? Finance a podmínky žádné! Jen nutnost mít počítač (anebo pravidelný přístup k němu) a chuť se přihlásit a ihned zapojit. Potřebné jazykové znalosti? Vítány, ale jen ty podprůměrné, například prohlížeč Google Chrome (zdarma), ve kterém si zobrazujete internet, Vám vše pohodlně a v mžiku přeloží do češtiny, stejně jako překladače Vás naučí napsat 2-3 věty na pohlednici v libovolné řeči ...
--
Co jsem chtěl říci: 
Ideální způsob jak do našeho hobby zapojit manželky, děti, vnoučata anebo starší rodiče. Pro filatelisty, kteří disponují množstvím poštovních známek na korespondenci potom i zajímavý způsob jak přitáhnout k pohlednicím a známkám nenápadně rodinné příslušníky a ještě tu a tam odčerpat velmi zajímavé známky a razítka. Navíc - chlubit se členstvím kamarádům a známým nemusíte (pokud nechcete, jako já), členství je anonymní a je známo recipročně jenom náhodnému (počítačem vybranému) odesílateli. Snad je tu i možnost, že se některé z dětí, kamarádů dětí, kolegů či známých (i Vašich babiček a dědečků) přimknou ke známkám. Zkuste to, prodělat se na tom nedá (nikdo se neobohacuje, všichni mají stejný cíl - dostávat pohlednice z celého světa) a možná se opět začnete těšit co Vám dnes pošťák doručí. Prázdnou schránku na dopisy opravdu nemám rád. 
Břetislav Janík :)
http://www.postcrossing.com/