3. 3. 2024

L. Janů: Přídavná razítka poštovních úřadů

Zveme Vás na sedmé klubové odpoledne 44. přednáškového cyklu 2023–24 s tématem „Přídavná razítka poštovních úřadů„ 7. 3. 2024 (čtvrtek) od 16:30 hod. Přednáší: Ing. Luděk Janů. Přednáška se koná v Domě PORTUS (Život 90, z.ú.) v Praze 1, ul. Karolíny Světlé 18 (rok s ulicí Betlémskou).

Ing. Luděk Janů (* 1954) není žádným nováčkem na přednáškovém poli. Jako dlouholetý sběratel otisků výplatních strojů s pohledem na jejich světovou historii a vývoj, tak se specializací na československé i protektorátní otisky nám mezi léty 1988 a 1994 věnoval již 4 přednášky s tímto zaměřením a rovněž 2 přednášky s tématikou telefonních karet a jejich vztahu k filatelii.
Luděk Janů se již v 80. letech minulého století zapojil do činnosti tehdejších sekcí Komisí poštovní historie a celin SČSF a SČF a v 90. letech byl aktivním představitelem Stolní společnosti sběratelů výplatních otisků, která se pravidelně scházela v restauraci U Pešků v Sokolské ulici v Praze, vydávala bulletin KURÝR (redakční rada: Luděk Janů, Tomáš Novák a Ivan Leiš) a měla svůj výplatní strojek Postalia s řadou příležitostných štočků. Tato společnost ideově navázala na obdobnou společnost předválečnou, jejímiž členy byli např. akad. arch. Albert Jonáš, št. kpt. Winkler a Ing. Jiří Pohorecký.