29. 10. 2007

EXPONET a SPORT-O-NET´07


jsou názvy poněkud odtažité, ale zasvěcení filatelisté již vědí určitě své. Pro ty ostatní přidejme pár dalších řádek. Nejprve tedy co je to EXPONET?

"EXPONET je název pro výstavu. Je to sousloví, složenina dvou slov EXPOnát nebo EXPOzice a NET = interNET, pro trvalou nesoutěžní on line filatelistickou výstavu dobrých a nejlepších exponátů z celého světa na jakékoliv téma. Tato výstava již existuje! Zkuste se podívat na internetovou adresu
http://www.exponet.info, kde je virtuální filatelistická výstava EXPONET umístěná. Tak nejlépe pochopíte, oč tu běží. Je určena pro veřejnou prezentaci kvalitních filatelistických exponátů ze všech oblastí a období.

Organizátoři EXPONETU, Svaz českých filatelistů a Česká asociace pro sportovní filatelii se rozhodli, že společnými silami zkusí uspořádat na Exponetu první soutěžní virtuální výstavu s názvem SPORT-O-NET´07, věnovanou výhradně exponátům se sportovní tématikou."

No vidíte a význam obou záhadných slov v názvu našeho článku je objasněn. Podívejme se na druhou část našeho názvu poněkud podrobněji. Pod heslem „VIRTUÁLNĚ A ZDARMA“ chceme uspořádat výstavu, která se snad stane jednou z nových cest filatelie a mimo jiné podpoří vznik nových kvalitních exponátů. Vidíme řadu výhod tohoto způsobu prezentace filatelistických exponátů:


- umožnit sportovním filatelistům celého světa trvalou možnost seznámit se v klidu domova s těmi nejlepšími filatelistickými exponáty,

- tím také podporovat vznik exponátů nových a zlepšovat exponáty stávající,

- vystavovatelé neplatí žádné výstavní poplatky,

- hodnocení exponátů provede mezinárodní jury, každý z jurymanů hodnotí rovněž doma, výsledný počet bodů je průměrem jednotlivých hodnocení,

- cestovní náklady na práci jury jsou tedy rovněž nulové,

- odpadají celní problémy, pronájem sálu, náklady na poštovné a propagaci,

- výstava může trvat libovolnou dobu, nehrozí nebezpečí poškození exponátů slunečním světlem apod.

Prostě vše je řešeno virtuálně, i diplomy na medaile dostanou vystavovatelé elektronicky a sami si je doma vytisknou. Je to skutečně první na světě provedený pokus o uspořádání filatelistické výstavy bez jakýchkoliv nákladů.

Věc má i háčky a jsme si jich samozřejmě vědomi. Exponát vystavovatel má doma ve skříni a pošle jenom jeho elektronicky nasnímanou kopii. Jak tedy můžeme vědět, zda pro vytvoření exponátu nepoužil padělky, či reprodukce? To samozřejmě vědět nemůžeme, jednak však věříme v čestnost vystavovatelů, (nakonec "špičkové kalibry" olympijské a sportovní tematiky jsou z jiných výstav dostatečně známé), jednak na přihlášce autentičnost exponátu potvrzuje příslušný národní svaz vystavovatele.

Výstava SPORT-O-NET´07 zahájí 1. listopadu a potrvá do 30. listopadu, případně ještě déle. Naleznete ji na internetové adrese
http://www.japhila.cz/sportonet/

Filatelisticky ji budou připomínat dva otisky výplatního stroje Postalia. V den zahájení bude pošta Praha 6 v Kafkově ulici v Dejvicích používat výplatní otisk s propagační vložkou podle přiložené reprodukce a v den oficiálního zakončení 30. 11. bude stejný štoček namontován do znehodnocovacího strojku Postalia na téže poště. Výsledky hodnoceni jury budou na webu zveřejněny 20. listopadu 2007.

A na co bychom vás měli upozornit jako na nejzajímavější? Ve třídě exponátů členů jury je to exponát Romana Babuta z Polska, který věnuje svoji pozornost táborové poště v koncentračních táborech (OFLAGY). Zásilky, přepravené touto poštou s olympijskými frankaturami jsou zpracovány opravdu dokonale.

V olympijské soutěžní třídě stojí za pozornost exponát Václava Slavíka Panorama olympijské historie, který je nově přepracován a obsahuje řadu vynikajících materiálů. Ve třídě sportovní doporučujeme Vojty Jankoviče z Bratislavy exponát Svět pedálů a určitě si nenechte ujít exponát Švéda Dahlwiga Tenis, starý a moderní sport, označený již zlatými medailemi na FIP výstavách.

Mezi mládežníky doporučujeme exponát filipinské vystavovatelky Alcalyové, věnovaný kopané. I mezi jednorámovými exponáty jsou takové, které zasluhují vaši pozornost. Marie Justýnová se prezentuje exponátem Olympijské hry 1924 v Paříži a Československo, ověnčený již rovněž zlatou medailí na národní výstavě ve Žďáru a americký vystavovatel Mark Maestrone s jeho exponátem Mužská gymnastika - oblečením k vítězství.

První pokusy vystavovatelů ve třídě premiéra můžeme sledovat u exponátu B. Poláka Praha sportovní a J. Wirknera Šachové olympiády. Instalovány jsou i exponáty třídy literatury. Zde je jednoznačným favoritem na vítězné vavříny publikace Řeka M.Tsironise Olympijská vydání 1906. O ní se dočtete více v samostatné recenzi.

Jaroslav Petrásek