9. 10. 2007

Gymnastika mužů: vítězné dresy


Jednorámový exponát, který posílil Sport-O-Net'07, přišel ze Spojených států amerických od Marka C. Maestrone.

Jeho název zní možná v českém překladu nevýstižně, možná nepřesně, ale rámcově jde o oblečení vítězů - sportovců, o jejich vítězné "uniformy" apod. Český překlad rozhodně není nejdůležitěšjím ani nejzajímavějším.
V této souvislosti je zajímavější vyobrazený doporučený dopis z 21. olympiády v Kanadě (Montreal) s ručními příležitostnými razítky. Vtip však není v razítcích, ba ani v gumovém "R" razítku, ale spíše v části názvu exponátu "Mužská gymnastika...". Ať dělám co dělám na známkách vidím stále jenom ženu se všemi svými průvodními znaky.

Námětová filatelie má však své kouzlo a na pohlaví osoby na známce asi vůbec nezáleží. Pravděpodobně by tam mohl být zobrazen kdokoliv či cokoliv - kominík nebo autobus. Průvodní text totiž říká "...20. července 1976 vyhrál (doslova) Adrianov a jeho sovětský tým stříbrnou medaili v gymnastice mužů na montrealské Olympiádě...".

Nenechte se tedy unést názvem, možná by Vás zaskočilo jako mně, že muži se "to" moc nepodobá. Posuďte sami: >>>>> http://www.japhila.cz/hof/0302/index0302a.htm
B. J.