27. 10. 2007

Poštovna na Sněžce 2007


Poštovna na Sněžce přitahuje pozornost sběratelů už celou řadu let. V poslední době se myšlenky sběratelů upírají jednak k událostem nedávno minulým a jednak k historii dávnější.

Začněme tedy tím nedávným, a to bylo otevření nové budovy poštovny na Sněžce dne 10. 8. 2007 za účasti presidenta republiky Václava Klause. Z tohoto dne je lístek, který vám jako obrázek posíláme v příloze k tomuto e-mailu. Jak z obrázku vidíte, je lístek podepsaný Václavem Klausem. Za zapůjčení lístku děkujeme panu Mgr. Jaroslavu Malečkovi, tajemníku Svazu českých filatelistů, a za pořízení obrázku panu Vladimíru Münzbergerovi.

Poštovně na Sněžce jsme se věnovali též dne 6. 9. 2007 na neformální besedě na první klubové schůzce v nové sezóně 2007 - 2008, kdy nám o svém nedávném pobytu v Krkonoších, včetně výletu na nejvyšší vrchol České republiky, vyprávěl člen našeho klubu pan Mgr. Jan Baptista. Pro zájemce máme připraveny fotografie ze Sněžky a další naskenované celistvosti, jakož i řadu internetových odkazů, které se Sněžky a nové poštovny týkají. Kdo má o tyto informace zájem, nechť si o ně napíše, abychom našimi zprávami a zejména přílohami nezahlcovali schránky ostatních členů a přátel klubu.

Nyní bychom vás však chtěli ještě upozornit na příspěvek Jiříka Bejsty a Petra Gebauera ze dne 21.10.2007 na hlavní stránce aktualit portálu Japhila >>>>>
http://www.japhila.cz/index_cz.htm s názvem "POŠTOVNA NA SNĚŽCE - MŮŽETE POMOCI?", ze kterého vyjímáme do této informace dvě úvodní věty:

"Když Vojtěch Maxa před bezmála 30 lety uveřejnil článek "Poštovna na Sněžce a záhady kolem ní" (Filatelie 1978/18, str. 564), jistě nepředpokládal, že většina zde zformulovaných otázek zůstane nezodpovězena po tak dlouhou dobu. Protože nejasnosti trvají v mnoha ohledech dodnes, předkládáme sběratelské veřejnosti existující problémy znovu, uvedené na současný stav našich znalostí. ..."

s tím, že celý text připojeného článku "POŠTOVNA NA SNĚŽCE" Jiříka Bejsty a Petra Gebauera si můžete najít na stránce >>>>>
http://www.japhila.cz/2007/Exponet_forum012.htm

Pravoslav Kukačka, jednatel KF 00-15