2. 2. 2008

Pozvánka na světové filatelistické výstavy v roce 2010

LONDÝN 2010 - FESTIVAL ZNÁMEK

Rok s desítkou na konci si pro pořádání světové filatelistické výstavy zvolily hned dvě známkové evropské mocnosti. Na prvém místě to je Velká Británie, která mezi 8. a 15. květnem 2010 uspořádá FESTIVAL ZNÁMEK v hlavním městě Londýně. Výstava pod patronací světové filatelistické federace (FIP) naváže zejména na tradici londýnských výstav v letech 1980, 1990 a 2000. Koncept STAMP SHOW LONDON 2000 se tedy mění na FESTIVAL ZNÁMEK a vzhledem k výtečné erudici londýnských organizátorů se má jistě celý svět zase na co těšit.
Je připravován bohatý doprovodný program oslovující i nefilatelisty, který bude zahájen tři měsíce před zahájením výstavy a o další měsíce ji bude přesahovat. Paralelně budou aktivizovány drobné regionální i klubové výstavy za účelem široké popularizace filatelie. V žádném případě se nejedná o nadměrné rozhazování peněz, spíše naopak. FESTIVAL ZNÁMEK se bude vyznačovat zajímavým úsporným přístupem. Soutěžní exponáty budou rozděleny do dvou části, z nichž každá bude vystavena polovinu výstavního období. Zdvojnásobí se tak kapacita 2.400 soutěžních rámů za současné úspory výstavních prostor. Jistě mimo finančních úspor toto rozhodnutí přinese i různé problémy jak návštěvníkům, tak výstavní jury, nicméně uvidíme, zda výhody tohoto konceptu převáží.

PORTUGAL 2010


Obtížně by se hledal významnější důvod k uspořádání světové filatelistické výstavy, než je stoleté výročí vzniku republiky. K jeho oslavě připravuje portugalská filatelistická federace spolu s portugalskou poštou uspořádáni světové filatelistické výstavy PORTUGAL 2010. Po světových filatelistických výstavách v letech 1953, 1977, 1998 a 2003 bude hlavní město Portugalska Lisabon opět místem setkání filatelistů z celého světa. Výstava s patronátem FIP se uskuteční v období od 1. do 10. října 2010 s tím, že v jejím závěru bude v Lisabonu zasedat i 71. kongres FIP.

Výstava bude mimo samozřejmé oslavy „kulatého výročí“ existence portugalské republiky jistě připomínat i bohatou poštovní historii někdejší světové námořní velmoci, která dala světu např. mořeplavce Vasco da Gama a zanechala trvalou stopu od Brazílie po Timor a od Mosambiku po Azorské ostrovy.

Obou připravovaných světových filatelistických výstav se zúčastní i zástupci Svazu českých filatelistů. Českým vystavovatelům se tak nabízí široká možnost účasti a prezentace jejich exponátů ve všech soutěžních třídách FIP a získání těch nejvyšších světových ocenění.

Předběžné požadavky na účast je třeba v tomto roce včas sdělit národnímu komisaři - pisateli tohoto článku, který české exponáty na obě výstavy osobně přepraví.

Ing. Vít Vaníček
Skuhrovecká 133, 25164 Mnichovice
e-mail:
vit.vanicek@volny.cz