2. 2. 2008

Přípravy na výstavu PRAGA 2008 vrcholí, aneb carpe diem !

Pohledem do kalendáře v době psaní tohoto článku jsem s překvapením zjistil, že do zahájení Světové filatelistické výstavy PRAGA 2008 zbývá již jen 222 dnů . A konstatoval jsem, že čím méně času, tím více starostí. Je to obvyklá nepřímá úměra, která dneska už nikoho nepřekvapuje. Jak se čas bude krátit, práce bude přibývat. Nicméně tato práce byla očekávaná a organizační výbor SČF výstavy PRAGA 2008 má znalosti, chuť i sílu ji úspěšně řešit.

Organizační výbor pracuje od svého jmenování ve shodném složení, které si každý může připomenout v Bulletinu č. 1. nebo na webových stránkách výstavy. V současné době byl vydán již Bulletin č. 2, který v české verzi najdete také na webových stránkách. Jeho papírová podoba existuje pouze v anglické mutaci, kterou můžete získat v sekretariátu výstavy, nicméně tato slouží zejména k poslání do více než 61 zemí, jejichž filatelistické svazy a vystavovatelé se přihlásili k účasti.

PRAGA 2008 je specializovaná světová filatelistická výstava zaměřená na soutěžní třídy tradiční filatelie, poštovní historie, filatelistické literatury vč. elektronické a dále na experimentální třídu jednorámových exponátů. Ta díky červnovému kongresu FIP v Bukurešti bude pravděpodobně v době konání naší výstavy již také řádnou soutěžní třídou podle pravidel FIP.

Na výstavu byl přihlášen dostatečný počet exponátů, který téměř o 40 % přesahuje prostorové možnosti výstavy PRAGA 2008, které jsou dány rozsahem 2000 výstavních rámů vyčleněných pro soutěžní část. Jedním s nelehkých současných úkolů organizačního výboru je proto do konce března provést odpovídající výběr z přihlášených exponátů.

V nejbližší době bude také potvrzena definitivní sestava mezinárodní jury, jejíž složení navrhl organizační výbor ve spolupráci s konzultantem a prezidentem FIP panem J.Wolffem. Vzhledem ke krátkosti doby trvání výstavy bude mít jury mimořádně obtížnou pozici a její členové budou vystaveni mimořádnému stresu. O to větší je odpovědnost organizačního výboru vytvořit pro její práci optimální podmínky.

Významným nejenom technickým ale i logistickým problémem je přeprava, montáž, demontáž a zpětná přeprava a uskladnění výstavních rámů. Ty jsou z velké většiny uskladněny v poštovních prostorách v Chebu, což je vzhledem k místu konání výstavy „trochu z ruky“. Chybí i řada skel, spojovacího materiálu a mnoho rámů je třeba repasovat. Kdy, jak, kým a za kolik toto zajistit – i to je práce organizačního výboru.

Pracujeme na přípravě výstavního katalogu, diplomů a medailí, které by měly důstojně reprezentovat Českou republiku stejně jako odpovídající sada upomínkových předmětů. Staráme se o dostatečné ubytovací kapacity ve kterých jsme nezapomněli na rezervaci vhodného ubytování i pro české návštěvníky výstavy všech cenových kategorií.

Předběžně jsou zajištěny prostory pro oficielní ceremonie, palmáre a související programy, z nichž nejdůležitější je zasedání AIJP, který je jedním z nositelů záštity nad výstavou. Velká pozornost je po právu věnována Salonu české mládeže, který bude samostatnou národní výstavou české filatelistické mládeže a virtuální výstavě EXPONET. V této souvislosti vyzýváme všechny vystavovatele k poskytnutí exponátu na CD nosiči organizačnímu výboru. Jejich exponát pak bude možno sledovat v průběhu výstavy na instalovaných počítačích v prostorách výstavy a po ukončení na internetu v rámci Permanentní virtuální výstavy EXPONET v oddílu PRAGA 2008.

Další z významných novinek výstavy PRAGA 2008 bude permanentní vstupenka pro členy Svazu českých filatelistů, která bude nositele opravňovat ke vstupu do všech prostor výstavy v Průmyslovém paláci a v Poštovním muzeu po celé tři dny. Vstupenka v hodnotě několika set korun bude vytištěna v atraktivním grafickém provedení a bude členům po kontrole zaplacení členských příspěvků SČF na rok 2008 distribuována sekretariátem SČF prostřednictvím klubů předem. Tyto vstupenky, které nebudou ke koupení na volném trhu, se stanou nepřehlédnutelným a hodnotným filatelistickým suvenýrem pro všechny současné členy SČF. Vedení svazu hodlá touto formou poděkovat všem svým věrným členům za dlouholetou loajalitu a podpořit zájem o členství v SČF u těch filatelistů, kteří se chtějí přihlásit k aktivní filatelistické spolupráci.

Na přípravě výstavy PRAGA 2008 se mimo organizačního výboru SČF významně podílí Česká pošta, která financuje převážnou část nákladů výstavy a společnost Progres Partners Advertising, která podle své smlouvu s Českou poštou výstavu komerčně zajišťuje. Rád bych konstatoval, že po počátečním seznamovacím období na přelomu roku 2005 a 2006 je v současné době spolupráce všech tří partnerů na vysoké úrovni. Strategické úkoly jsou řešeny na pravidelně pořádaných koordinačních výborech a běžné problémy jsou řešeny operativně.

PRAGA 2008 je bez diskuzí nejvýznamnější filatelistickou událostí desetiletí všech českých filatelistů. Očekáváme, že se do její přípravy mimo svazové funkcionáře a spolupracující organizace aktivně zapojí i kluby filatelistů, společnosti i jednotliví sběratelé. V zájmu kvalitního a bezchybného zajištění této prestižní světové výstavy, její vysoké odborné, společenské i dostatečně atraktivní úrovni je třeba průběžně sjednocovat zásadní vnitrosvazová stanoviska, odsunovat do pozadí osobní spory a všechny síly a energii věnovat společnému úspěchu výstavy. Prostě preferovat to co nás trvale spojuje a potlačovat to co nás občas rozděluje.

Po dopsání tohoto článku a pohledu na hodinky jsem si uvědomil, že doba na přípravu Světové filatelistické výstavy PRAGA 2008 se nám zase zkrátila o jeden den. Tak tedy již jen 221 dnů ? Ne, ještě 221 dnů! Carpe diem – řekl by klasik.

Ing. Vít Vaníček
předseda organizačního výboru