12. 5. 2010

Nová výstava ukazuje proměny Pražského hradu

V Tereziánském křídle Pražského hradu je od 12. května 2010 otevřena nová výstava s názvem „Pražský hrad v umění poštovní známky“. Expozice představuje jedinečný průřez známkovou tvorbou s tématikou Pražského hradu.
Návštěvníci zde mají možnost vidět na 100 poštovních známek, na nichž je vyobrazen Pražský hrad, jeho významné části či historické osobnosti s Pražským hradem spojené. Jsou zde představeny originální návrhy předních českých výtvarníků – například Alfonse Muchy (který vytvořil předlohu pro vůbec první československé známky), Maxe Švabinského, Cyrila Boudy, Jiřího Švengsbíra či Oldřicha Kulhánka.

Motivy na známkách mohou návštěvníci na místě srovnat s předlohami, podle nichž známky vznikaly (součástí expozice jsou např. repliky obřích soch Herkulů, kteří střeží Pražský hrad u tzv. Brány gigantů, či méně známé artefakty ze Svatovítského pokladu).

Vystaveny jsou i názorné ukázky technologie výroby poštovních známek jako svébytných děl užité grafiky. Návštěvníci se tak mohou seznámit s celým procesem tvorby, kdy význačná díla ze sbírek Pražského hradu (obrazy, sochy či architektonické detaily) jsou neotřelým způsobem ztvárněna v malém formátu a transponována do drobné ocelorytiny poštovní známky.

U příležitosti výstavy vydává Česká republika 55 tisíc upravených tiskových listů (tj. 220 000 příležitostných známek - upraveno po správné připomínce D. Schillera) s námětem pohledu na Pražský hrad v nominální hodnotě 17 Kč. Autorem návrhu pro známku je akad. malíř a grafik Jan Kavan, jehož předlohu vyryl rytec Miloš Ondráček. Tato příležitostná znánka je svými rozměry nejnižší panoramatickou známkou od roku 1918. Po celou dobu výstavy bude navíc na pobočce České pošty Praha 012 – Hrad používáno příležitostné razítko.

Výstava, kterou pořádá Správa Pražského hradu a Poštovní muzeum v Praze, potrvá až do 1. srpna 2010.

Termín, místo konání a otevírací doba:
- Tereziánské křídlo Starého královského paláce,
- od 12. 5. do 1. 8. 2010
- denně od 10.00 do 18.00 hodin

VSTUPNÉ
Plné 80 Kč
Snížené 50 Kč
Rodinné 160 Kč
Registrované 10 Kč
Společná vstupenka 100 Kč

INFORMACE PRO NÁVŠTĚVNÍKY
Tel. 224 372 316
zdenka.fabikova@hrad.cz