12. 5. 2010

Slovo k výstavě Pražský hrad v umění poštovní známky

Poštovní známky, malá umělecká dílka se zoubkovaným okrajem, jsou mnohdy inspirovány těmi nejkrásnějšími a nejhodnotnějšími díly minulosti. Více než stovce našich známek se stal námětem Pražský hrad. Jeho panorama, obrysy věží, architektonické detaily, zahrady, sochy a obrazy, to vše bylo transponováno rukama předních českých rytců. Sběratele, ale i historiky umění vzruší převedení do drobné grafiky. Poutavé je též sledování užitých technik tisku. Od tradičního knihtisku přes rotační ocelotisk (zprvu jednobarevný, později kombinovaný s hlubotiskem), vícebarevný ocelotisk z plochých desek až po ofsetový tisk současnosti. I když filatelisté zkoumají známky především v detailu, připravili autoři výstavy ucelený pohled na tuto část užitého umění. A aby byl příběh československé a české známkové tvorby uplynulých devadesáti let přístupný každému, jsou vystaveny originální návrhy provedené různými výtvarnými technikami; včetně liniových rozkreseb, otisků rytin, ryteckých a tiskových desek. Návštěvník je tak vtažen do děje vzniku poštovní známky a získá nové impulzy pro procházku Pražským hradem.

Možná si uvědomí paradox spojený se známkami – jsou tak malé, a přitom se s nimi setkává veliké množství lidí. Tvůrci mnohých poštovních známek byli současně autory významných realizací na Pražském hradě. Je jedno, zda to jsou vitráže, mozaiky, plastiky a kamenosochařská výzdoba, zda vznikly pro katedrálu nebo ve službě republice. To spojení ožívá, když se vysloví jména: Alfons Mucha, Max Švabinský, Cyril Bouda, Vratislav Hugo Brunner, Karel Dvořák, Karel Svolinský...


Aby zrak návštěvníků nepřejížděl pouze po skvostných kouscích papírů, jsou vystaveny předměty ze sbírek Pražského hradu a ze sbírek Metropolitní kapituly u sv. Víta. Ať již z depozitářů, reprezentačních prostorů, zámku v Lánech nebo katedrály. Výstava spojuje krásu známkové tvorby a bohatství fondů dvou státních sbírek. Je určena každému; filatelistům i těm, které fascinuje genius loci Pražského hradu, krása výtvarného umění a dovednost lidských rukou.

U příležitosti výstavy vydává Česká republika známku s námětem panoramatického pohledu na Pražský hrad (v upraveném tiskovém listu). Emisi doprovází obálka prvního dne vydání (FDC), nesoucí v obrazové části motiv heraldického lva od Vincence Makovského. Socha byla znovu vztyčena před severním vstupem do Hradu (tzv. Pacassiho bránou). 28. října 2009 ji slavnostně odhalil prezident republiky Václav Klaus s manželkou Livií Klausovou.

Katalog výstavy obsahuje vložený pamětní list s otiskem rytiny nově vydané známky. Po celou dobu výstavy bude na poště Praha 012 – Hrad používáno příležitostné razítko.

Alena Reichová a Jaroslav Sojka,

autoři expozice