30. 5. 2010

Střípky z příprav veletrhu Sběratel 2010 (31. května 2010)

Třináctý ročník mezinárodního veletrhu Sběratel se letos koná od čtvrtka do soboty 2. – 4. září opět na Výstavišti PVA v Praze 9 – Letňanech. Pořadatelé i letos očekávají přes 220 vystavovatelů a kolem 12 tisíc návštěvníků. Ženy a mládež mají opět vstup zdarma. Svaz českých filatelistů, Česká numismatická společnost a firma Mineral & Gem Collection budou poskytovat návštěvníkům bezplatné poradenství v oborech filatelie, numizmatiky a drahých kamenů. Stále aktualizované informace o veletrhu lze nalézt na www.sberatel.info. Níže najdete několik jistě zajímavých informací:

Přihlášky rozeslány * Veletrh Sběratel na veletrhu v Bratislavě * Pošta Lichtenštejnska poprvé v Praze * Nápor v numismatice * Praha asi poslední baštou sběratelů telefonních karet * Sběratelství starých pohlednic stále populárnější * Katalog a noční trezor * Sběratelství lze využít v marketingu firmy * Vincennes Philatelie v Praze * ArGe Tschechoslowakei * Česká pošta filatelistům * Pozor na podvodníky! * Den OSN tradičně poslední den * Zviditelněte se před veletrhem i na něm * Potěšující hodnocení loňského veletrhu

Přihlášky rozeslány

Už v dubnu rozeslali pořadatelé přihlášky na veletrh Sběratel na poštovní adresy všech dosavadních vystavovatelů a na adresy těch, kteří projevili v posledních měsících o účast zájem. Jestliže jste tištěný materiál neobdrželi a máte zájem na veletrhu prodávat, napište si o něj na adresu pořadatele veletrhu Progres Partners Advertising, s.r.o., Opletalova 55, CZ-110 00 Praha 1 nebo emailujte na
jirasek.jindrich@ppa.cz, pošlete fax na +420/224 218 312 či prostě si o přihlášku zatelefonujte na +420/224 218 403. Můžete si ji také společně se zápisem do katalogu samozřejmě stáhnout z webu www.sberatel.info.

Veletrh Sběratel na veletrhu v Bratislavě

Pořadatelé pražského mezinárodního veletrhu Sběratel budou mít výstavní stánek na veletrhu BZD na výstavišti ve slovenském hlavním městě ve dnech 4. a 5. června. Budou k dispozici jak eventuálním zájemcům o vystavování, tak návštěvníkům. Přijďte si na stánek pro propagační předměty, bloky, plakáty a prospekty.

Pošta Lichtenštejnska poprvé v Praze

Přihlášku k účasti už poslala řada vystavovatelů. V oblasti filatelie již jsou například registrováni věrní vystavovatelé – Aixphila GmbH a Aix-phila Shop (Briefmarken- und Münzhandel), Biener GmbH Briefmarkenversand, Gehard Striegl, Kniffka a Kai Wickert z Německa, Erik van Blerk, Bert Brinkman a Wim van der Bijl z Nizozemí, HanMart z Polska, Phila ze Slovinska, Trevor Pateman, Tristan Brittain a Cover Story z Velké Británie atd. Pokud jde o poštovní správy, tak už jsou kromě České pošty přihlášeny pošty Běloruska, Bosny a Hercegoviny (Sarajevo), Francie, Německa a Poštovní správy Organizace spojených národů (UNPA). Už je také jisté, že poprvé v třináctileté historii přivítáme na našem veletrhu poštu Lichtenštejnska. Postupně začaly rovněž přicházet přihlášky od domácích vystavovatelů. První se přihlásila Filatelie Podskalský a hned za ní Klim, Onager, Oliva, Ovsík, Pokorný a další a další.

Nápor v numismatice

Letos předpokládá pořádající agentura mnohem větší počet vystavovatelů v oblasti numismatiky. Například polsko-holandská firma HanMart, která zaměstnává deset lidí a má na skladě milióny položek, letos poslala přihlášku nejen do sekce filatelie, ale také do sekce numismatiky. Poprvé se na veletrh Sběratel letos přihlásila známá numismatická firma Emporium z Hamburku. Emporium je na trhu už přes 30 let a je důvěryhodným partnerem pro mincovny i sběratele. Podniká jak v malém, tak ve velkoobchodě. Na veletrhu bude poprvé i další německá firma Fritz Rudolf Künker, která patří mezi největší a nejvýznamnější evropské aukční a obchodní domy. Přes 35 let se stará jejích 28 zaměstnanců o spokojenost zákazníků z celého světa. Od roku 1985 pořádá známé numismatické aukce, na nichž už dražila přes 200 000 numismatických položek. Na svém velkém stánku firma Künker ráda uvítá všechny zájemce o bohatý sortiment mincí a medailí od antiky až po současnost. Nováčkem bude i švýcarská firma 2 Euro Coins, česká Numismatika Konvitská a některé další. Samozřejmě na letošním Sběrateli přivítáme i tradiční vystavovatele jako je H.D. Rauch, Schoeller Münzhandel, Prager a Rakouská mincovna z Vídně, Mincovňa Kremnica, Česká mincovna, Česká numismatická společnost, české firmy Dukát, Aurea Numismatica, Klim, Holna, CMQC Pamětní ražba, Mojmír Černý, Numis Numismatický salon, Koruna Česká, dále tu budou Algis Falkauskas a Zulys Gediminas z Litvy, Adam Historical Shares, GAP-Weltbanknoten, MDS Münzlogistik a Miloslav Nožka z Německa, HanMart z Polska, spojené čínské mincovny China Gold Coin Incorporation, Masta Trade ze Slovinska atd.

Praha asi poslední baštou sběratelů telefonních karet

Jak bylo organizátorům už několikrát řečeno, Praha je posledním velkým veletrhem, který má ještě v nomenklatuře telefonní karty. A musíme říci, že se jim na veletrhu Sběratel stále daří. Svědčí to nejen o tom, že Češi karty stále sbírají, ale že se sem sjíždějí sběratelé i ze zahraničí. Letos už pořadatelé evidují přihlášky vystavovatelů z Velké Británie, Itálie, Francie, Belgie, Holandska a samozřejmě z České republiky.Ale i o ostatní obory je zájem. Například pokud jde o minerály a drahé kameny už teď se můžeme (nebo naše ženy) těšit na firmu Peruanita Jaroslava Hyršla, Luboše Poděbradského, Jiřího Špalka, Mineral & Gem Collection Karla Maříka, německé firmy V.K.S. Stones a Pearla del Mar, která, jak už název napovídá, bude nabízet mimo jiné pravé perly a šperky s opály. Na veletrhu Sběratel se významně podílí také výrobci pomůcek pro sběratele. Už teď vědí pořadatelé o firmách Leuchtturm Albenverlag, Lindner Falzlos, Schaubek Verlag Leipzig či Prinz Verlag.

Sběratelství starých pohlednic stále populárnější

Sbírání historických pohlednic je stále populárnější, alespoň lze tak soudit z neustále narůstajícího počtu vystavovatelů na veletrhu. Kromě tradičních českých vystavovatelů jako jsou například Evžen Majoroš, Daniel Hlaváč, firma Bard, Eva Djubeková, Jihočeské antikvariáty (Melcer), Miroslav Kolenčík, Jaroslav Kovařík, Miroslav Matura, Miloš Oliva, Petr Semerád, Starožitnosti Kolouch či Filatelie Baru se letos hlásí i prodejci ze zahraničí jako například V.I.P. di Rag. Sergio Venditti z Itálie či Stephan Geis z Německa.

Katalog a noční trezor

Neopomeňte za výhodnou cenu inzerovat v katalogu veletrhu, který bude všem návštěvníkům k dispozici zdarma a navíc bude dva týdny před veletrhem distribuován do všech prodejen pro sběratele v České republice a také na Slovensku. Bližší informace o katalogu lze nalézt na webu veletrhu. Jako novinka je letos na veletrhu zaveden tzv. noční trezor, kam si mohou vystavovatelé za úplatu uložit přes noc své věci.

Sběratelství lze využít v marketingu firmy

Některé firmy, které vlastně se sběratelstvím nemají nic společného, dovedou vtipně spojit nabídku svých služeb či výrobků s důvěryhodností a spolehlivostí, které v tomto případě představuje sběratelství. Jako příklad může sloužit současná inzertní kampaň pojišťovny Kooperativa, člena rakouské skupiny Vienna Insurance Group. Kooperativa pojistila filatelistické rarity a exponáty Světové výstavy poštovních známek Praga v roce 2008, kterou společně s SČF a Českou poštou organizovala stejná skupina lidí jako veletrh Sběratel. Podobná možnost je zeď nabízena firmám, bankám, pojišťovnám i v souvislosti s již zavedeným mezinárodním veletrhem Sběratel.

Vincennes Philatelie v Praze

Jedna z nejznámějších francouzských filatelistických firem Vincennes Philatelie se letos zúčastní pražského veletrhu Sběratel poprvé a hned ve velkém stylu. Bohužel z frankofonní oblasti dosud do Prahy příliš vystavovatelů (až na poštu a mincovnu Francie) nepřijíždí. Že by po panu Vargovi následovali v příštích letech další?

ArGe Tschechoslowakei

Poprvé se také na veletrhu Sběratel představí filatelistická Pracovní skupina Československo (ArGe Tschechoslowakei), jež spojuje sběratele, kteří se zabývají filatelistickým materiálem, který vznikl na území bývalého Československa v historických hranicích platných k 1. lednu 1938. Pracovní skupina sice působí v rámci Svazu německých filatelistů, ale sdružuje sběratele z celého světa a dokonce má své sekce v Dánsku a Rakousku.

Česká pošta filatelistům

Česká pošta vydává pravidelně k veletrhu Sběratel dopisnici, R-nálepku a příležitostná razítka. Letošní dopisnice pokračuje v sérii s pejskem a kočičkou, tentokrát před pražským Tančícím domem. Příležitostné razítko ke Sběrateli bude samozřejmě po celou dobu veletrhu, razítko ke Dni Organizace spojených národů pouze v sobotu 4. září. Na stánku České pošty si budou moci návštěvníci koupit i nové poštovní známky vycházející 1.září. Emisní plán pro rok 2010 lze nalézt na:
http://www.cpost.cz/cz/filatelie/znamky-a-celiny/emisni-plan-id327/

Pozor na podvodníky!

Opět se některým vystavovatelům připomněla firma Expo Guide, která chce těžit z Vaší nepozornosti a důvěřivosti. Po vzoru rakouské firmy Construct Data Verlag AG, která do předloňského roku za nepřiměřenou cenu nabízela zveřejnění firemních údajů v katalogu FAIR Guide, se i firma Expo Guide z Mexika (?!) snaží o totéž. Za nehorázných finančních a prakticky nevypověditelných podmínek nabízí zápis do svého stejnojmenného internetového katalogu
www.expo-guide.com. Nejhorší na celé věci však je - a zde prosím čtěte pozorně - že objednávkový formulář na zápis do katalogu se na první pohled tváří jako by byl poslán firmou Progres Partners Advertising, tedy pořadatelem veletrhu. Samozřejmě pořadatel Sběratele s nekalými praktikami firmy Expo Guide nemá nic společného, firmu nezná a jak všichni vystavovatelé vědí, na zápisy do katalogu veletrhu používá vlastní černobílé formuláře (rub přihlášky anebo formulář na www.sberatel.info).

Den OSN tradičně poslední den

Stalo se již tradicí, a to od prvního ročníku veletrhu v roce 1998, že poslední den je vyhlášen Dnem Organizace spojených národů. Náš veletrh chce tímto důstojným způsobem připomenout úlohu této organizace, která rozhodujícím způsobem přispívá k udržení celosvětového míru. Každým rokem Poštovní správa OSN vydává k veletrhu Sběratel dopisnici, tzv. bílou kartu. Kdo je sbíral od začátku, bude mít letošním rokem úctyhodnou sbírku třinácti krásných dopisnic OSN. Na stánku Poštovní správy OSN (po roce zase vystavuje přímo) bude tedy opět v prodeji dopisnice a k dispozici kašet. 4. září bude na veletrhu Česká pošta razítkovat zásilky příležitostným razítkem ke Dni OSN.

Zviditelněte se před veletrhem i na něm

Na webové stránce veletrhu
www.sberatel.info, která je v deseti jazycích včetně čínštiny, můžete inzerovat. Jste-li vystavovatel, garantují Vám pořadatelé 50 % slevu. Zrovna tak při inzerci v katalogu platí pro vystavovatele padesátiprocentní sleva. Podívejte se blíže na podmínky na: www.sberatel.info/cs/veletrh-sberatel/cenik.html a využijte možnosti oslovit už před veletrhem, ale i na něm staré i nové zákazníky.

Potěšující hodnocení loňského veletrhu

Ve svém firemním časopise zveřejnila rakouská numismatická firma Schoeller Münzhandel hodnocení účasti na loňském veletrhu Sběratel. Schoeller Münzhandel se účastní veletrhu každoročně od roku 2000. Překlad článku z Schoeller News č.4/2009:Sběratel v Praze a Coin Expo ve VaršavěOba velké numismatické veletrhy ve východní Evropě měly opět úspěch. Veletrh Sběratel se od svého založení v roce 1998 koná v Praze vždy na podzim, tentokrát to bylo od 3. do 5.září. Jak už jsme oznámili v našem posledním časopise (3/2009), musel si veletrh hledat nové místo, neboť veletržní hala v centru města byla zničena požárem. Tím, že veletrh byl přenesen na výstaviště PVA Letňany, však nevznikla akci žádná újma. Na letošním veletrhu bylo napočítáno přes 11 500 návštěvníků. Nový veletržní areál leží na okraji města, ale díky dobré infrastruktuře je k dosažení metrem během několika minut. Veletržní nabídka byla – k radosti početných návštěvníků – také tento rok rozsáhlá, zajímavá a mnohostranná. Pravdaže – fluidum moderní veletržní haly se nedá se starými, historickými prostory z předešlých let v městském centru srovnat. Nicméně ohlas návštěvníků i vystavovatelů byl celkově nadmíru pozitivní.


Jindřich Jirásek