20. 10. 2014

Výstava Pošta na Havlíčkobrodsku a známky

V Muzeu Vysočiny v Havlíčkově Brodě se od 16. 1. 2015 uskuteční výstava "Pošta na Havlíčkobrodsku a známky". Výstava potrvá do konce března. Jedná se o propagační výstavu poštovnictví a filatelie.
Organizátoři se domnívají, že upadající zájem o filatelii je třeba podpořit popularizační výstavou propagující tento obor sběratelství a současně osvětově poukázat na vývoj poštovnictví v této oblasti.
Výstava bude mít dva oddíly – Poštovnictví a Známková tvorba. V prvém oddílu přiblíží vývoj poštovnictví v Evropě, poštovní dopravu a významnou pozici města Německý Brod z pohledu vývoje poštovních tras. Vývoj poštovnictví bude ilustrován i trojrozměrnými předměty zapůjčenými z Poštovního muzea a panely dokumentujícími poštovnictví na známkách. Bude zmapován i vývoj poštovních úřadů ve městě.  
V části známkové tvorby bude představena výroba známek, počátky známkové tvorby ve světě a vývoj známkových etap na našem historickém území. Budou představeny různé materiály použité k tvorbě známek, druhy známek i jejich tvary. Bude představena filatelie s různými způsoby sběratelství a představeny známky a FDC jako umělecká díla. Současně budou na několika panelech představeni přední tvůrci našich známek. Dále budou představeny poštovní známky se vztahem k regionu.
Jako ukázka sběratelství bude představen výběr ze sbírky známkových zemí (asi 25 panelů) Františka Morávka.
Součástí výstavy bude i koutek pro děti – "Dětská poštovna" (v duchu pohádky Karla Čapka - Poštovská pohádka) – kde bude doplňkový program a kde si děti budou moct sami razítkovat známky dětským razítkem. Po zodpovězení několika otázek dětské ankety získají i poštovní známky jako impuls k jejich dalšímu sbírání.
K výstavě bude vydáno příležitostné razítko i Pamětní list.
Ing. František Morávek, KF 06-5 Havlíčkův Brod