25. 10. 2018

České poštovní známky získaly v Madridu "TŘI" prestižní mezinárodní ocenění

České poštovní známky se pravidelně umisťují v mezinárodních soutěžích na předních příčkách. Zatím poslední ocenění získala známková tvorba České pošty na světové soutěži národních poštovních operátorů a jejich poštovních známek s názvem Premios Nexofil 2018. Vyhodnocení soutěže se konalo v úterý 23. 10. 2018 v Královské mincovně v Madridu a hodnotily se známky vydané v roce 2017. V konkurenci filatelie celkem ze 4 kontinentů se české poštovní známky opět umístily na stupních vítězů, a to hned v několika kategoriích.
3. cenu v soutěži o nejkrásnější poštovní známku za rok 2017  (v Madridu 2018) za samolepicí známkový sešitek se známkou obdržely Korunovační klenoty výtvarníků Jaromíra a Libuše Knotkových.
Výřez titulní stránky španělského filatelistického (a numismatického) časopisu El Eco

V kategorii Kombinovaný tisk získaly 2. cenu známky v aršíkovém provedení příležitostný poštovní aršík Zoologické zahrady II rovněž výtvarníků Jaromíra a Libuše Knotkových.
V kategorii Nejlepší/nejluxusnější tisk (De Luxe Proof) poštovní známky získaly 2. cenu za sběratelský set jednotlivých barevných separací a celkového soutisku známky z emise Umělecká díla na známkách – Jaroslava Pešicová: Vítěz od rytce Václava Fajta.
Celková tabulka ocenění z časopisu El Eco. Česko i Slovensko získaly po 2 stříbrných medailích. Všechny tyto známky tiskla Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s.

Celkem v letošním roce obdržela česká poštovní známka 5 medailí za poštovní známky, a to: 2 zlaté ze světové soutěže státních tiskáren poštovních známek GPSPA v Paříži a 2 stříbrné a 1 bronzovou ze světové soutěže Premios Nexofil 2018 v Madridu.
Břetislav Janík