14. 9. 2007

Jaromír Knotek: Chyba na aršíku Bílé Karpaty

Motto: "CHYBA V POPISU NA ARŠÍKU BÍLÉ KARPATY
Na chybu v latinském názvu luční orchideje upozorňuje Martin Smetana na serveru Infofila.cz. Luční orchidej byla v popisu zaměněna: Vstavač trojzubý je na popisu kresby, zatímco kresba odpovídá vstavači osmahlému. Zájemci o bližší podrobnosti jistě server navštíví.
Břetislav Janík, filatelistický e-zine Japhila, 11. 9. 2007"

CHYBA NA ARŠÍKU BÍLÉ KARPATY
Ach jo! Na aršík Bílých Karpat se vloudila chyba! I tentokrát ji zavinil šotek. V tomto případě to nebyl šotek tiskařský ale počítačový.
Při komponování obrazové části s písmem se vždy přesune text ze sousední známky či kuponu tak, aby byla zachována velikost i proporce písma a později se text upraví, přepíše na správný. V případě tohoto aršíku se to učinilo dvaadvacetkrát, po třiadvacáté se tak nestalo. Trápí mne to, protože se tím snižuje informační hodnota aršíku. Vstavač na pravém okraji aršíku je samozřejmě vstavač osmahlý (Orchis ustulata) a ne trojzubý, který je vlevo od chřástala se správným nápisem.
Definitivní podobu návrhu jsme předkládali několika odborníkům – nikdo si chyby nevšiml.
Před vytištěním viděli aršík v definitivní podobě stovky lidí, odborníci i laici, ve formě kalendáříků, nebo v emisním plánu na rok 2007.
Člověk nemusí být zrovna odborník, aby si povšiml, že u dvou zcela odlišných rostlin je umístěn stejný název. Chyba byla bohužel odhalena až po vytištění. Chybný nápis není bohudíky na známce ani na kuponu, je na okraji aršíku. To ale nijak nesnižuje míru mého utrpení. Ach jo!
Jaromír Knotek – spoluautor návrhu, V Praze 14. 9. 2007


Vyjádření vydavatele Japhila e-zinu:
Elektronický omyl při rozkopírování částí obrazu velmi dobře chápu a se mnou jistě ti, kteří něco podobného musí denně dělat možná x-krát. Je to velmi běžná a přitom těžko odhalitelná chyba - pokud se něčím zabýváte intenzivně a důkladně po několik hodin a kontrolujete opravy oprav, může se prostě stát, že už chybu prostě nevidíte.
Není to omluva a nemělo se stát. Ale co se vlastně stalo? Vždyť šlo o neúmyslný a drobný omyl v latinském popisu. Na kolik z nás měl tento omyl nějaký, milimetrový, promilový, mililitrový vliv? Kolik z nás umí latinsky a tedy si to se zájmem přečetlo? Jak se dá tato chyba měřit?
Napadá mě v této souvislosti polská dálnice, stavěná z obou směrů - od severu na jih a od jihu na sever. Projektanti dálnice se uprostřed Polska potkali - chyba byla v tom, že se potkali 5 km vodorovně od sebe. To je chyba s ekonomickými dopady! Tady je třeba říkat: Trestuhodná chyba a ptát se kdo je viníkem?
V případě pana Jaromíra Knotka mám kolegiální soucit. Pane Knotku nic světoborného se nestalo, ani filatelistům ne! Prostě se jenom stalo a míra tohoto omylného detailu je nicotná. Nikdo za to nevyhraje žádnou filatelistickou medaili a nikdo nebude skupovat tiskové listy, aby z nich udělal chybotisky hodné Mauritiů. Je to politováníhodné, ale lidské. Kdo jsi bez viny, hoď kamenem!
Hodně úspěchů v další tvorbě Vám pane Knotku přeje
Břetislav Janík