11. 4. 2008

Co jsou filatelistické NEWS - USENET NEWS?


Vedle chatu, fór a jiných diskusních formátů si všimněme, snad poprvé v historii česko(slovenské) filatelie výměnných diskusních skupin, tzv. news [ňjůsů].
Co jsou a co musíme udělat abychom mohli být účastníky celosvětové online diskuse News?

Můžete se k nim připojit pomocí on line připojení na Vašem počítači, který zprostředkuje Vaši účast v tzv. news serverech (serverech síťových novinek = oborových nových zpráv). Tyto servery nabízejí širokou škálu diskusních skupin – anglicky newsgroups (např. jeden z největších českých výměnných newsových serverů, který umožňuje bezkonfliktní připojení do světových news má momentálně kolem 50.000 diskusních skupin a adresu: news.felk.cvut.cz).

Na našem obrázku je použito prostředí Express Outlooku, který je součástí balíků MS Office 2003 a 2007. Prostředí pro newsy však poskytují i jiné internetové „brouzdače“.

K našemu obrázku:
Klikněte podle obraázku vlevo nahoře na první úroveň rozbalovacího stromu, kde je napsáno: „Outlook Express“. Někde uprostřed monitoru se Vám zobrazí nabídka k zapojení do newsových skupin. Po zvolení Vašeho nicku (přezdívky) Vás program vyzve k zadání aktuální e-mailové adresy, z níž Vám program umožní zapojit se do diskuse. Poté zadejte název newsového serveru: news.felk.cvut.cz a postupujte podle intuitivního návodu.

Doporučuji našim čtenářům a zájemcům oborový výběr z klíčových slov. Nepoužívejte interpunkci a zadávejte postupně slova, po kterých se Vám ve chvilce zobrazí nabídka. Vybrané položky zaškrtněte a načtěte: Jsme filatelisté, tak volíme výběr filatelistický: zvolíte jen vybranou část této škály (filatelistické diskusní skupiny). Volbu provedete tak, že v nabídce Odběry diskusních skupin zvolíte část klíčového slova "stamp", "phila", "fila", "post", "postal", "collect", "bourse" apod. a potvrdíte přihlášení. Po krátkém načtení (v závislosti na rychlosti Vašeho připojení to může být pár minut nebo i pár desítek minut) všech zpráv nebo pouze nových zpráv nebo pouze záhlaví jste přímo na soustředěných zprávách zasílaných jednotlivci z celého světa. Pokud v dané diskusi je zpráv málo, můžete odběr té které skupiny odhlásit anebo znovu přihlásit. Ještě malá finta: při načtení každého řádku zvolte „všechny zprávy“.

Newsové zprávy mají velké množství čtenářů křížem kráž po celém světě a proto se doporučuje zachovávat jistou internetovou etiketu: neobtěžovat materiály či zprávami o Vašich burzách každé 2 dny... Nezasílejte zprávy, které se podle názvu diskusní skupiny nehodí do jejich obsahu. Neobtěžujte svojí reklamou a zejména velkými obrázky (vždy je nejlepší varianta na obrázek poslat link a ponechat na čtenáři zda na něj klikne a u Vás prohlédne: čtětě: „bude-li chtít“).

Důvody pro případné omezení jen na některé diskusní skupiny (newsgroups) bývají ryze praktické, a mají svůj původ v obrovském objemu dat, které představují neustále vznikající nové příspěvky.

Z obrovského objemu každodenních přírůstků sice něco může vznikat „lokálně“, přímo v místě, ale drtivá většina musí odněkud „přitéci“ (protože jde o příspěvky, které napsali uživatelé stovek jiných news serverů. Tyto informace se na velkém newsovém serveru slívají do obsahu a můžete je shlédnout centralizovaně). Jak napsal jeden z „Koryfejů“ internetu – Jiří Peterka: „Z tohoto primárního serveru je pak aktuální obsah jednotlivých diskusních skupin síťových news distribuován „stromovitým způsobem“ dalším serverům, které je zase mohou předávat dál, dalším serverům síťových news, atd.“.

Diskuse, ale i pasivní sledování diskuse v české filatelii není nic nového. Měla ji už Japhila v roce 2000 (do roku 2001), má ji i např. collector.com, ale skutečným mistrem internetové diskuse je chat Riharda Frajoly (USA) z Nového Mexika. I na úrovni newsů o kterém dnes píši je ale velké množství poučení ze světové filatelie a naši čtenáři jistě najdou stovky možností jak diskusi obohatit, správně nasměrovat nebo i vyvolat. A pokud ne, zachatujte za týden za dva, nic Vám neunikne, zprávy jsou nějakou dobu archivovány. Přeji šťastný filatelistický „čet“ (chat).

Břetislav Janík