24. 4. 2008

Vydání příležitostné poštovní dopisnice EXPONET – Virtuální mezinárodní filatelistická výstava

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky vydá dne 28. května 2008 příležitostnou poštovní dopisnici EXPONET s natištěnou známkou nominální hodnoty 17 Kč. Natištěná známka se siluetou Pražského hradu volně evokuje první známky Československé republiky od Alfonse Muchy Hradčany, které vyšly 18. prosince 1918. Stejná známka v nominální hodnotě 11 Kč byla použita na příležitostné poštovní dopisnici Poštovní muzeum – místo konání výstavy, jejíž vydání dne 4. dubna 2007 bylo oznámeno sdělením 18 v Poštovním věstníku č. 4/2007.

Na internetové adrese www.exponet.info byla 2. července 2004 otevřena mezinárodní filatelistická on line výstava. Ve vysokém grafickém rozlišení přináší téměř 400 poštovně historických a filatelistických exponátů vystavovatelů ze 36 zemí světa. Mnohé z nich patří do fondu světového kulturního dědictví a lze je spatřit pouze na EXPONETU, který bude i součástí Světové výstavy poštovních známek PRAGA 2008. EXPONET byl zařazen do oficiálního programu výstavy jako doprovodná akce a návštěvníkům bude dána na výstavě k dispozici počítačová síť. Stejné jméno EXPONET nese i obecně prospěšná společnost, která má za úkol zapojit mladé lidi do rozvoje a rozšiřování informačních technologií a poznání v oblasti poštovní historie a filatelie.

V obrazové části dopisnice je kompozice filatelistických exponátů s displejem počítače doplněná logem výstavy EXPONET, její internetovou adresou, texty VIRTUAL INTERNATIONAL PHILATELIC EXHIBITION, VIRTUÁLNÍ MEZINÁRODNÍ FILATELISTICKÁ VÝSTAVA a logem výstavy PRAGA 2008.

Autorem výtvarného návrhu natištěné známky je grafik Václav Kučera, autorem obrazové části dopisnice je grafik Oldřich Pošmurný.

Dopisnici vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s., barevným ofsetem. Pod logem České pošty je umístěn hologram, který slouží jako ochranný prvek.

Prodejní cena příležitostné poštovní dopisnice je 22 Kč a platí od 28. května 2008 do odvolání.

Ing. Jiří Řehola, ředitel odboru poštovních služeb