22. 11. 2009

Exponát perfinů rakouské Levanty na Exponetu



Území bývalé Levanty je z filatelistického hlediska již dlouhodobě v popředí zájmu mnoha sběratelů. Také perfinované známky, původně zcela bez zájmu sběratelů a odsuzované jako poškozené, se čím dál tím více prosazují a stávají se předmětem zájmu sběratelů. Postupně přestávají být v exponátech mlčky trpěné a dokonce již byly explicitně zapracovány i do směrnic FIP pro vystavování.

Levanta je souhrnný název pro východní Středomoří a pobřežní oblasti dřívější Osmanské říše zasahující jihovýchodní Evropu, Blízký východ a severní Afriku. Tento termín je zvykem běžně používat pro období ukončené začátkem první světové války. Vzhledem k tomu, že tamější poštovní provoz nebyl pro vyspělejší evropské země dostatečně spolehlivý, zřizovaly si zde vlastní poštovní spojení a vlastní úřady. Pro tuto oblast rovněž vydávaly své vlastní známky.

Perfiny vznikly v roce 1868 v Anglii a postupně se rozšířily do ostatních zemí světa. Například v Rakousku bylo povolení opatřovat známky perfiny vydáno 4. dubna 1877. Obecně lze konstatovat, že na území Levanty nebylo užíváno mnoho různých perfinů. Šlo o několik bank a firem s mezinárodní působností, které používaly perfiny v několika větších městech tohoto regionu. Některé z nich, určené pro různé pobočky, byly i navzájem velice podobné, ale přece rozlišitelné. Jelikož banky a firmy v Levantě využívaly pro svou korespondenci spojení prostřednictvím více poštovních správ, nalézáme stejné perfiny na známkách více známkových zemí, které zde působily (jde např. o známky vydané poštovními správami rakouskou, německou, anglickou, francouzskou, italskou, ruskou, ale i Osmanské říše apod.). Variabilita kombinací výskytu jednotlivých perfinů na známkách různých poštovních správ tak významně přispívá k zajímavosti i vysoké obtížnosti této sběratelské oblasti, která z hlediska poznání není dosud ani zdaleka uzavřená a neustále nalézáme nové kombinace. Aby toho nebylo dost, některé z perfinů byly používané i později, a to na známkách Turecka nebo dalších evropských zemí účastnících se zde vojenských operací krátce po první světové válce.

Vyobrazený jednorámový exponát perfinů rakouské Levanty se soustřeďuje pouze na jednu známkovou zemi se dvěma druhy vydání známek pro tato území: vydání známek pro Levantu (měna Para, Piaster) a vydání pro Krétu (měna Centimes, Franc; ovšem ani tato vydání nebyla v praxi paradoxně omezena jen na území Kréty, ale používala se i na ostatním území Levanty). Z toho vyplývá i časové omezení do začátku první světové války. Dochované perfiny na smytých použitých známkách prošlých na tomto území nelze s výjimkou několika perfinů považovat za běžné, na celistvostech se vyskytují jen vzácně. Drtivou většinu všech perfinů nalézáme na vydáních pro Levantu, na vydáních pro Krétu jsou zcela výjimečné.

Z hlediska perfinů exponát relativně dobře dokumentuje zvolenou oblast včetně několika velice zajímavých a zřejmě i unikátních celistvostí popsaných na titulním listě. Na výstavách byl proto také velmi dobře hodnocen: zlatá medaile z národní výstavy v Hradci Králové a na světové výstavě PRAGA 2008 získal 85 bodů a pozlacenou medaili.

http://www.japhila.cz/hof/0582/index0582a.htm