22. 11. 2009

Razítka z poštovního úřadu New York, oddělení cizina z let 1870 - 1878



Exponát Američana Nicholase Milese Kirka je v mnoha směrech zajímavý. Jednak se v Praze žijící Američan otevřeně hlásí ke svému pražskému bydlišti a na Exponetu si přál vystavovat za Česko, ale hlavně: je to jeden z nejšpičkovějších filatelistických exponátů, který je dosud na Exponetu představen.

Razítka New York Foreign Mail (NYFM) byla určena pro používání v oddělení zásilek do ciziny (Foreign Mail Department) na hlavní poště v New York City.

Jako první je popsal v roce 1926 J. Murray Bartles coby "...atraktivní razítka používaná od roku 1870 do roku 1876 v New York City na zásilkách do ciziny". Později, v roce 1990, je blíže vymezil William R. Weiss, jr. jako "...skupinu razítek obvykle používaných na zásilky, které byly obvykle podány v NYC a byly obvykle adresovány do ciziny /kromě Kanady). Období výskytu prodloužil do roku 1878. (Třikrát se opakující slovo "obvykle" je v definici proto, že existují příklady NYFMs použitých i na "místních a vnitrostátních zásilkách a na zásilkách podaných v jiných městech i státech, než v NYC).

Předem je třeba říci, že se vystavovatel pustil originálním způsobem do vlastního bádání, neboť kromě informací a dat získaných z aukčních katalogů a literaturyměl k dispozici vlastní rozsáhlou sbírku NYFMs, čítajícíc přes 900 obálek a 3250 známek. To mu umožnilo řadit jednotlivá razítka chronologicky podle dat a získat tak přehled a utvořit závěry, které dosud nikdo jiný nepublikoval.

Materiál exponátu má vskutku velkou finanční a především historickou hodnotu, neboť desítky kusů jsou unikáty nebo položky známé v počtu do pěti kusů. I když materiál je zaměřen hlavně na vlastní produkci razítek, 9rámový exponát ukazuje široký rozsah jejich použití, jako je Supplementary Mail, dopisy původem mimo NYC, vystavovatel uvádí, že v současnosti lze doložit 165 výrazných vzorů NYFM, z nichž exponát ukazuje 147, především ale 55 z 58 známých nejkrásnějších a nejsložitějších klasických vzorů, které jsou pro uvedené období tak charakteristické a které se vlastně zasloužily svým půvabem a krásou geometrických forem o takový věhlas a popularitu NYFMs.

Razítka jsou na exponátu značena čísly podle Vlissingen/Wauda (VW), Jamese M. Cole (Cole) a Williama R. Weisse, jr. (Weiss). Vždy jsou uvedena data prvního a psoledního známého použití a počet známých obálek s uvedeným vzorem podle současného stavu evidence (Tam, kde jsou červená denní razítka výměnné kanceláře nezřetelná, jsou vyobrazeny jejich reprodukce s příslušným datem odplutí).

Vlastní cil exponátu je dvojí. Tím, že jsou razítka řazena chronologicky v časovm sledu, exponát ukazuje:
a) že ručně řezané vzory se objevovaly a vyvíjely postupně od roštových a klínových (grids & wedges - v grafu značené červeně) přes základní typy "fancy" (v grafu značené světle modře přerušovaně), až ke klasickým složitým zdobným geometrickým vzorům (značeným tmavě modře plně), které byly konečně nahrazeny všemi známými typy ocelových elips,
b) že produkce klasických složitých geometrických vzorů NYFM, obecně spojovaných s obdobím let 1870 - 1878, vlastně zabírá kratší časový úsek, od února 1873 do září 1875.

Na 128 listech exponát ukazuje celkem 195 vzácných dopisů a 640 jakostních známek s razítky NYFM včetně vzácných otisků na vysokých hodnotých velkých "Banknotes".

http://www.japhila.cz/hof/0583/index0583a.htm