4. 1. 2014

Dnes začala: Zoubkovaná hitparáda 2013

Česká pošta společně s Právem a Filatelií dnes vyhlásila 21. ročník ankety o nejkrásnější českou známku


Jednačtyřicet českých známek mělo během loňských dvaapadesáti týdnů premiéru, tedy se kvalifikovalo do soutěže, kterou jejich chůva – Česká pošta – pořádá jako každoročně ve spolupráci s deníkem Právo a měsíčníkem Filatelie.
Všechny známky z emise 2013 jsou zoubkované. Většina z nich má lep, který je třeba před nalepením vlhčit (některé jsou ovšem samolepicí – a sešitkové; proslulý Milerův Krtek, neméně proslulý Franz Kafka a historické škodovky od nyní už – díky České poště – proslulého Václava Zapadlíka). Většina známek má také stále korunově vyjádřenou hodnotu – objevily se však i další „písmenkové“ známky, tedy známky trvanlivější než ty „korunové“, protože poslouží k vyplácení standardních listovních zásilek po tuzemsku (písmeno A) či po Evropě (písmeno E) i po případné změně tarifu. Poprvé v české poštovní historii má písmenové vyjádření hodnoty známka s portrétem prezidenta republiky – a je to, mimochodem, i první tuzemská výplatní známka, na níž se hlava státu usmívá.
Většina známek, respektive jejich autorů (jsou mezi nimi jako vždy špičkoví zdejší výtvarníci – včetně Slováků Petera Orieška a Dušana Kállaye, který patří mezi světové známkové šampiony, a Rusky Mariny Richterové – a ovšem i rytci) si přitom může dělat čáku ne-li na vítězství, tedy přinejmenším na čelné umístění. A nejde přitom jen o známky z aršíků (viz například další skvost z ateliéru manželů Knotkových: Ochrana přírody – Karlštejnsko) anebo zmenšené reprodukce klasických maleb (viz díla Veroneseho, Piranesiho, Reynka nebo Švabinského), ale i o původní tvorbu takových veličin, jako jsou Adolf Born, Adolf Absolon, Jan Kavan nebo Pavel Sivko – a v prvé řadě Oldřich Kulhánek, jehož poslední dva známkové portréty uvedla Česká pošta do oběhu už po jeho smrti.
V anketě je možné na jednom lístku dát hlas jen jedné známce, a to bez přihlížení k jejímu případnému včlenění do aršíku anebo ke kupónu, s nímž je tištěna. V takové „oproštěné“ podobě proto známky také reprodukujeme, abychom zájemcům o účast v anketě usnadnili rozhodování.
Účastníkem ankety se stane každý, kdo do konce ledna odešle správně vyplněný originální hlasovací lístek. Mimochodem, k vyplacení standardního dopisu (do 50 g) je nyní třeba známky (nebo známek) v hodnotě 13 korun – anebo známky s písmenem A.
Každý, kdo v obálce s platným hlasovacím kupónem pošle zpáteční obálku s nadepsanou adresou, obdrží v průběhu 2. čtvrtletí 2014 od České pošty filatelistický suvenýr, jehož podoba bude záležet na vítězné známce. Jiným způsobem než právoplatným hlasováním a zasláním zpáteční obálky tento unikát nebude možné získat!
Na základě zkušeností z minulých let připomínáme, že kopírované nebo jinak padělané hlasovací kupóny nebudou brány v potaz ani při sčítání hlasů, ani při rozesílání účastnických suvenýrů. Zvláštní vzkaz pro V. H. z Brna, pro J. CH. ze Žamberka a jim podobné: nesnažte se, prosím, ošálit pořadatele posíláním většího počtu zpětných „suvenýrových“ obálek než platných hlasovacích kupónů.
Zájemcům o koupi českých poštovních známek (včetně kompletní loňské emise) je k dispozici poštovní Služba filatelistům, Nákladní 29, 362 07 Depo Karlovy Vary. Všechny známky a s nimi související informace lze najít na www.ceskaposta.cz


Pravidla ankety:
1)  platný je pouze hlas na originálním kupónu (ten vyjde také v lednové Filatelii);
2)  hlasovat lze pouze pro jednu známku, přičemž na hlasovací kupón je třeba uvést její číslo (viz obrazový přehled) a pro kontrolu také námět a cenu, resp. hodnotové označení;
3)  kupón je třeba odeslat do 31. 1. 2014 na adresu: Magazín Práva, Slezská 13, 121 50 Praha 2;
4)  obálku, případně dopisnici (tu ale použijte, jen když nemáte zájem o účastnický suvenýr!) s anketním kupónem označte heslem ZNÁMKA;
5)  právoplatně hlasující zájemce o filatelistický suvenýr musí do obálky s vyplněným kupónem vložit prázdnou nefrankovanou obálku pohlednicového formátu (A6) s nadepsanou adresou, na niž má být dárek od České pošty doručen;
6)  kdo má zájem o účast v losování o 10 kolekcí loňských českých známek, musí na hlasovací kupón uvést čitelně také své jméno a adresu.
Výsledky ankety spolu se jmény deseti výherců zveřejní Magazín Práva a Filatelie – a také web České pošty – nejpozději v březnu. 
Připravil hp a Právo
--
Kvalitní ilustrace loňských známek jsou zde: http://expo-net.blogspot.cz/2014/01/volime-nejkrasnejsi-ceskou-postovni.html