16. 1. 2014

Pondělí 20. 1. 2014: co mj. na 40. výstavce odboru známková tvorba uvidíte

40. výstavka artefaktů přípravy a výroby poštovních známek - výstavka je otevřena od 14:30 hod, v 15:15 hod zahajuje program setkání s následnou autogramiádou - Praha 1, Jindřišská 14, hlavní pošta - ochoz v 1. patře nad dvoranou (naše fotografie právě ze schodiště vedoucí k 1. patru - přesně nad prodejnami odboru známkové tvorby - přepážka č. 29 a č. 30)...


... kromě účastníků z řad výtvarníků: Libuše Knotková, Miloš Ondráček a Jiří Slíva, zástupce Poštovní tiskárny cenin, a.s. uvidí návštěvníci originální návrhy - předlohy k poštovním známkám, ocelotiskové rozkresby a destičky, nátisky "Imprimatur", nerozřezané tiskové formy anebo novou dopisnici v tiskové dvouprodukci a s novým hologramem. S komplexními podklady ke každé emisi je možno se seznámit právě jen na premiérových akcích ZT.

Ukázka tiskového soutisku známek s kupóny pro známkový sešitek. Tentokráte je jiný, stejně jako známky. Ty jsou poprvé tištěny ofsetem s ryteckou liniovou rozkresbou. Protože jsou tištěny na ofsetovém stroji, není možno použít zoubkovací osnovy stroje Wifag a tím nelze použít malé kupóny. Z tohoto důvodu je sešitek o známkové pole širší.

Devítiblok známek s kupóny pro přítisky po delší době rozšiřuje nabídku poštovních známek pod názvem "Pro štěstí". Autorem návrhu známek i vtipné FDC (podle snářů  je "hovínko symbolem štěstí" je Jiří Slíva.
--
Další informace: 
B. J.