9. 3. 2014

Motocyklová pošta Vyšší Brod – Praha 2014

Návrh dopisnice Motocyklové pošty Vyšší Brod - Praha 2014 - Václav Zapadlík, grafická úprava dopisnice Pavel Sivko
--
U příležitosti konání výstavy „Pošta jednou stopou“ (ve dnech 21. 6. – 14. 9. 2014) v Poštovním muzeu ve Vyšším Brodě nabídne Česká pošta možnost přepravy zásilek Motocyklovou poštou.  Dne 5. září 2014 odstartuje z prostoru Poštovního muzea ve Vyšším Brodu motocykl řízený Petrem Hošťálkem z Jihočeského motocyklového muzea, který ve spolupráci s Českou poštou bude zajišťovat listovní přepravu poštovních zásilek z Vyššího Brodu na mezinárodní veletrh Sběratel v Praze 9 - Letňanech.

Česká pošta připravila na 11. června 2014 novou příležitostnou dopisnici s natištěnou písmenovou známkou „A“, která bude v prodeji na všech tradičních místech a v novinkové služby. Autorem výtvarného návrhu poštovní známky i kresby v levé části dopisnice je Václav Zapadlík, typografickou úpravu dopisnice zhotovil akad. malíř a grafik Pavel Sivko. Dopisnice jsou v prodeji za 18 Kč ode dne vydání. 

Filatelisté si budou moci připravit své obyčejné zásilky předem a zaslat je v obálce nejpozději do 31. srpna 2014 a to výhradně na adresu:  Poštovní muzeum, Klášter 136, 382 73 Vyšší Brod. Zásilky je možné předat do téhož dne i osobně na stejné adrese. 

K přepravě Motocyklovou poštou je možné zaslat dopisnice k tomuto účelu vydané, jiné nezapsané zásilky, ve vlastních obálkách apod.  v základním váhovém stupni a standardní velikosti obyčejného psaní v tuzemsku, odpovídajícímu nominální písmenové hodnotě „A“. Do adresního místa pod poštovní známku vepíšou svoji anebo libovolnou adresu na území České republiky. Po dofrankování českými poštovními známkami lze zásilky určené pro přepravu Motocyklovou poštou adresovat i do zahraničí, ale rovněž jenom v základním váhovém stupni  a standardní velikosti obyčejného psaní do zahraničí v nominální hodnotě odpovídající označení písmenem „E“ anebo „Z“.  Případný rozdíl poštovní sazby a vytištěné známky „A“ nelze hradit výplatním systémem typu Apost. Nesprávně vyfrankované zásilky a doporučené zásilky nebudou k přepravě Motocyklovou poštou přijaty.

Všechny převzaté zásilky Motocyklové pošty budou mít jednotné podací denní razítko s obrazovým námětem Vyšší Brod  5. 9. 2014 a připouštěcí gumové razítko (kašet) Motocyklové pošty. Po dopravení zásilek do cílového místa na veletrhu Sběratel v Praze 9 – Letňanech budou dne 5. 9. 2014 příchozí zásilky opatřeny razítkem pošty Praha 9 a doručeny adresátům.
B. J.