4. 5. 2014

Jaromír Knotek: "Karlštejn za dvacku zvítězil"

Na fotografii zleva: Mgr. Alena Reichová (PM), výtvarníci Jaromír Knotek a Libuše Knotková a rytec Martin Srb. Foto: Tomáš Chudoba (ČP).

Projev přednesený u příležitosti vyhlášení výsledků ankety Nejkrásnější známka roku 2013 ve dvoraně Hlavní pošty dne 30. dubna 2014. Při psaní projevu  jsem se rozhodl odhodit falešnou skromnost, nebrat na vědomí přihlouplá pořekadla o tom, že samochvála zapáchá, nebo - kdo se mnoho chlubí, málo toho umí a držel jsem se osvědčeného a pravdivého Cimrmanova výroku: "Vychval sám sebe při každé příležitosti - nikdo to za tebe neudělá!"

Každé ráno po probuzení směřují moje první kroky na ulici k modrému kontajneru s tříděným odpadem, ve kterém vyhledávám včerejší tisk. Dozvídám se tak, co se v nedávné době u nás i ve světě stalo, co dávali v televizi, a jaké bylo počasí. Pravda, otištěné informace nepatří k nejčerstvějším. Kontajnér je však blíže než trafika a vyjde to levněji. Začátkem letošního roku jsem ve směsi starších tiskovin, balících papírů a krabic od pizzy zahlédl magazín Právo s vyhlášením ankety o Nejkrásnější známku roku 2013. Vzal jsem výtisk domů a položil před sebe zadní stranu s vyobrazenými známkami. Zkopíroval jsem barevně stranu předchozí, abych měl před očima všechny známky a mohl je posoudit najednou. Pro větší objektivitu jsem vystřihl známky z našeho aršíku a dal je stranou.

Konkurence byla velká! Aršík Cyrila a Metoděje, Výročí bitvy u Lipska, Krtek a raketa. Portréty velikánů, Závišův kříž a Tankuj levněji. Je těžké soupeřit s mistrovskými díly Piranesiho, Švabinského, Paola Veronese a podobiznou Miloše Zemana!

Když jsem však přiložil mezi tato díla známky z aršíku Karlštejnsko, bylo zřejmé, že soutěž nemohla dopadnout jinak než dopadla.

Jak vznikl aršík Karlštejnsko.

V roce 2008 jsme pracovali na aršíku Křivoklátsko z emise Chráněných krajinných oblastí Unesco. Na rozdíl od Bílých Karpat, Pálavy či Beskyd je Křivoklát nedaleko našeho bydliště a tak jsme oblast během realizace hojně navštěvovali a přímo v terénu prováděli náčrty krajiny a studijní fotografie rostlin a živočichů.

Známka s Křivoklátem se umístila třetí v anketě Nejkrásnější známka roku 2009 a také ostatní známky z aršíku byly součástí předvoje známek, které vyšly v tomto roce. Když potom aršík Křivoklátsko obsadil ještě třetí příčku v mezinárodní soutěži Grand Prix WIPA, začali jsme se poohlížet po nějakém šikovném hradu poblíž Prahy, který by byl také součástí chráněné oblasti. 

Když jednou v televizi dávali často reprízovaný film Noc na Karlštejně a zazněla píseň "Řekl, lásko má já stůňu" a hned poté "Do věží, do věží", napadl nás hrad Karlštejn. Na mapě jsme zjistili, že je hrad ještě blíže Praze než Křivoklát, kolem něho se rozkládá chráněná krajinná oblast Český kras a tak v okolí hradu bude určitě v trávě a po vápencových skalách lézt všeliká havěť, budou tam jistě pobíhat a létat ohrožení obratlovci a růst rozličná chráněná květena.

Aršík Křivoklátsko jsme komponovali na výšku a pro ozvláštnění použili noční prostředí. V případě Karlštejnska, aby se to nepletlo, je aršík na šířku a rostliny a živočichové zachyceni v plném denním světle.

Známka s Karlštejnem s nominální hodnotou 20 Kč obsadila první místo v anketě. Zvítězila s velkým náskokem před ostatními. Další naše známka s vyobrazením údolí řeky Berounky získala čtvrté místo - bramborovou medaili.  Naši přátelé kunsthistorici i biologové aršík pochválili. Když na sousední zahradě pracovala skupina zahradníků a já jim aršík ukázal přes plot, také se jim velmi zamlouval. Stejně tak kolektivu, osádce vozu, která odváží jednou týdně směsný odpad v místě bydliště. Mohu tedy konstatovat, že práce oslovila jak odborníky, tak laiky, pracující inteligenci i ty pouze pracující.

Jako autorská dvojce spolupracujeme již téměř 40 let a aršík Karlštejnsko je jen malým kamínkem v mozaice, který představuje celá naše tvorba. Je však minerálem nad jiné milým.

Mohu, tedy stejně jako kosmonaut Armstrong prohlásit ve vší skromnosti, že v naší tvorbě znamená aršík Karlštejnsko pouze malý krůček. Je však velkým krokem pro lidstvo!
--
Další fotografie: http://www.kf0015.cz/?p=15271
--