25. 5. 2014

Nové hologramy a násek známek (zoubkování) - různé varianty

Zatímco delší dobu avizujeme změnu hologramu (starý typ již není k dispozici) nechává Postfila dotiskovat u PTC Praha, a.s.další náklady VZS. Ty již mají nejen nový hologram, ale také "zoubkování", protože i stará raznice vyrábějící násek dosloužila. Česká pošta, s.p. zvolila bezpečnostní prvek - zoubkování s atypickým "dvojzubem" (atypický spoj na ploše dvou typických zubů) uprostřed každé ze 4 stran známky. Je to vidět i na méně kvalitní reprodukci bez zvýraznění "zoubkování).
Pro informaci: VZS a archové známky používají termín "průsek" pro jednoduché odděleni jednotlivých známek po řádcích nebo svislých linkách. "Násekem" je pak míněno filatelistům dobře známé "zoubkování", které oddělí známku od samolepicího podkladového papíru.
Jak vidíte z reprodukcí, "násek" známek v novém vydání je již nový.
--
Nejvýznamnější změnou je také orientace hologramu. Zatímco na vrchním snímku vidíte hologram postavený na bok (o 180 % oproti orientaci známky), na novém VZS je hologram orientován správně vůči známkám.
Další zajímavostí je porovnání orientace sešitku VZS "5. Čtyřlístek" a "Jů a Hele" vůči hologramu. Předchozí reprodukce ukazují hologramy v obou polohách VZS tzv. "na výšku", tento VZS ("Jů a Hele") je ale orientován vodorovně.