24. 9. 2020

Italské Asiago vyhrála i Marina Richterová

 

Výtvarnice, grafická designérka Marina Richterová získala pro Vatikán, za známkový aršík ke 350. výročí úmrtí Rembrandta Van Rijna, 50. mezinárodní cenu Asiago za filatelistické umění. Marina Richterová se neobrátila ke slavným dílům, např. „Lekci anatomie dr. Tulpa“ anebo k „Noční hlídce“, ale k jednomu z jeho mnoha autoportrétů.
„Je dobře známo, oznámil Gaetano Tiene, prezident olympijské akademie, že Richterové Rembrandt – vítěz ceny Asiago International Filatelic Art, měl slabost pro autoportréty, o který žádali mnozí bohatí Holanďané, udělal jich 46 oficiálně, ale podle mnoha zdrojů jich nakreslil asi 80. Není známo, zda hřešil narcismem, nebo zda pro něj představovaly příležitost k jeho cvičení“. A právě toto téma zvolila Marina Richterová. Vykreslila umělce v jeho autoritativní vyrovnanosti při výkonu svého rafinovaného umění, jako by to byla jeho vlastní rytina.
Porota mezinárodní ceny Asiago za filatelistické umění ocenila v známce „neobvyklou prezentaci plodného a inovativního malíře, rytce a kreslíře Rembrandta van Rijna“, 350 let po jeho smrti, kterou vytvořila Marina Richterová. Není to jeden z jeho mnoha autoportrétů ani jeho slavné dílo, ale originální kresba. Umístila autoportrét, použitý jako základ díla, do malého listu se šesticí známek.
Do velkého finále vstoupilo pět známek – to odhalil Gaetano Thiene během slavnostního předávání cen – z Bosny Hercegoviny, Maďarska, Srbska, Francie a samozřejmě z Vatikánu. Ten, kdo to zvládl nejlépe byl Vatikán.

Oscar filatelie, jak je pojmenována známá cena Asiago, putoval tentokráte do Portugalska. V aršíku Jarge Makedonský, designér, moudře promíchal tradici a modernost. A dokázal to udělat neobvykle originálním způsobem z tvůrčího, grafického a také technického hlediska, kterým se prezentuje klasická ikonografie Vánoc: obrysu chatrče ve středu aršíku dominuje na hvězdném nebi vzdálená, ale imanentní hvězda, která osvětluje Svatou rodinu. Světelná dioda ve tvaru hvězdy je aktivovaná mobilním telefonem. Tak snad se známce se skleněnou diodou musí jenom vyhnout rázné razítko poštovní úřednice.

Především naší Marině Richterové, ale i ostatním laureátům cen z Asiaga blahopřejeme.
B. J.