16. 8. 2007

Soutěž FIP 2000 - kdo zůstal po letech (II.)


Kategorii 5 % nejlepších stran FIP za rok 2000 byly tentokráte určeny 3 internetové strany.
Filatelistický rozcestník Francise Chana, Singapur >>>>> http://www.stamp2.com/ Stránka si to bezesporu zasloužila a zaslouží dodnes. Je velmi rozsáhlým zdrojem filatelie a působí v oblasti, která je velmi nadějná pro filatelii v budoucnu. Podle toho také vypadá její především regionální asijská návštěvnost, nicméně má slova nelze vykládat zle, zájem o stránku může být v podstatě celosvětová.
Druhou 5 % stránkou byla opět asijská DKPNA z Indie >>>>> http://www.geocities.com/dakshina_kan_pa/ Filatelistická a numismatická společnost Dakshina Kannada potvrzuje, že Indie patří a jistě bude patřit i nadále ke špičce, jak co do tvorby, tak do všeobecného využití internetu, filatelistický internet nevyjímaje. Nicméně, z této stránky mám osobní rozpaky, možná však, že před 7 lety byla tato stránka filatelistickou bombou.
Třetí a podle mého soudu nejlepší stranou roku 2000 v kategorii 5 % byla Aloha - Poštovní úřad v Ráji - Havajská pošta a poštovní známky 19. století >>>>> http://www.hawaiianstamps.com/
Mimojiné - havajský filatelistický materiál je velmi vyhledávaný a drahý, sbírají jej velké a bohaté skupiny sběratelů, kteří svoji klasiku považují za modlu poštovní historie. S tímto materiálem se můžete seznámit ve formě exponátů i na mezinárodní virtuální filatelistické výstavě Exponet >>>>> http://www.exponet.info Hledejte zejména ve třídě celin.
Příště: 3hvězdičkové strany FIP 2000
Břetislav Janík