1. 11. 2007

CD: Atény 2004 - Olympijské hry


Multimediální prezentace "Atény 2004 - Olympijské hry" od Vladimira A. Novoselova je exponátem pro soutěžní Sport-O-Net'07, ale podle dohody je a bude vystaven i na Exponetu.

Prostřednictvím 8 ukázek si můžete představit, jak je pojata tematika olympijských her pro katalogizaci filatelistického materiálu z Atén a k Aténám >>>>> http://www.japhila.cz/hof/0321/index0321a.htm

Mimochodem, vybrali jsme filatelistickou ukázku známkové ostrovní země Sv. Kryštof, která jako bohemikum přináší portrét Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského (Vlastním jménem Jiří Guth, byl český propagátor sportu, generální tajemník MOV 1919 - 1923, spoluautor olympijské charty. Byl předsedou ČOV a ČSOV v letech 1900-1929, spoluzakladatel a první předseda České amatérské atletické unie, předseda a redaktor Klubu turistů.
Vystudoval filozofii v Praze.
Původním povoláním byl středoškolský profesor češtiny, francouzštiny a tělesné výchovy, autor povídek, románů a několika básní, překladatel z němčiny. Byl vychovatelem v knížecí rodině v Ratibořicích a tamější vybrané chování rodiny ho inspirovalo k napsání několika společenských knih. Pracoval i jako ceremoniář prezidenta T. G. Masaryka, kdy navrhl statut řádu Bílého lva, který dodnes propůjčuje nebo uděluje prezident republiky. Byl členem spisovatelské skupiny Máj, překládal literární díla z francouzštiny a němčiny (Zola, Balzac, May).
Širokou veřejností je znám svými díly, kde podává pravidla a normy chování ve všech oblastech života. Ve svých dílech chování klade důraz na slušnost, čestnost, skromnost, vzájemnou úctu.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/ ).
B. J.