17. 11. 2007

Salón mládeže PRAGA 2008

Slovo úvodem k filatelistickému „Salónu mládeže“ PRAGA 2008

Filatelie mládeže je již dlouhá desetiletí, ve světě i u nás, pojmem. Představuje sbírky a exponáty mladých filatelistů a filatelistů. Představuje též určitý soubor všeobecných a filatelistických znalostí, prokázaných účastí v různých odborných soutěžích i při tradičních filatelistických olympiádách mladých filatelistů. Získané a v konkurenci prokázané vědomosti se promítají do tvorby filatelistických exponátů.

Filatelistické exponáty jsou určitým logickm výběrem filatelistického materiálu, nashromážděného ve sbírkách. Jsou v podstatě filatelistickými knihami. Mají výstižný název, uvedený na titulním listu. Mají svůj obsah, představený na úvodním listu exponátu. Správně členěný obsah je pak rozvíjen na následujících listech. Jednotlivé listy exponátu jsou uvedeny názvem kapitoly či podkapitoly a stručným vysvětlujícím textem, jenž je – podobně jako v knize – ilustrován, a to jak vhodnými poštovními známkami, tak i dalším filatelistickým materiálem. Tím máme na mysli také poštovní dopisnice či obálky s vytištěnou poštovní známkou a doplňujícím textem nebo vyobrazením, příležitostná i denní poštovní razítka, obálky I. dne vydané poštou apod. Jejich prostřednictvím je vyprávěn určitý příběh, námět, popsána některá vlaková, lodní či letecká trasa, historie pošty určitého města či kraje, atd. Tak jako fantazie spisovatelů nezná hranice, i tvořivé možnosti autorů filatelistických exponátů jsou v podstatě neomezené.

Exponáty představují jejich tvůrci na filatelistických výstavách. Ty mají svá pravidla a své soutěžní třídy. PRAGA 2008 je první světovou filatelistickou výstavou, pořádanou v Praze po vzniku samostatné České republiky v roce 1993. Získala patronát světové filatelistické federace FIP. Záštitu nad ní převzali předseda Senátu PČR a primátor hlavního města Prahy, Je výstavou specializovanou. Je zaměřena na čtyři soutěžní třídy: na třídu tradiční filatelie, poštovní historie, filatelistické literatury a třídu jednorámových exponátů. Třída mládeže mezi nimi tentokrát, v důsledku daného vymezení, není. Přesto se s ní naši i zahraniční veřejnost v Průmyslovém paláci Výstaviště v Praze – Holešovicích setká. Bude součástí národního Salonu mládeže. Mládežnické exponáty výhradně českých autorů bude hodnotit výstavní porota čili jury. Exponáty, které budou do Salonu výstavy, budou představovat tvořivou sílu mladých českých filatelistů ve čtyřech věkových skupinách. Každý stupeň výstavní medaile, kterým budou oceněny, od bronzové po velkou pozlacenou medaili, bude odměnou za prokázané filatelistické a odborné znalosti. Tím nejlépe naší i světové filatelistické veřejnosti dokážeme, že tradice vysoké úrovně československé, nyní české filatelie trvá a že se na ní podílejí jak dospělí, tak mladí filatelisté.

Přejme všichni našemu mládí hodně radosti z kulturní záliby, kterou filatelie jako zdroj poznávání, objevování a vědění je. Přejmě rodičům a všem návštěvníkům, kteří Salón mládeže i světovou výstavu PRAGA 2008 navštíví, aby to byla návštěva zajímavá, příjemná a povzbudivá a získala tak pro filatelii další zájemce a příznivce.

Lumír Brendl
předseda Svazu českých filatelistů