9. 11. 2007

Trilaterála Polsko – Česko – Německo v Lubinu

Polské „město mědi" Lubin se stává také městem mezinárodní filatelie. Po výstavách EURO-CUPRUM 2001 a polsko-české mezistátní výstavě LUBIN 2006 uskutečnili polští filatelisté u příležitosti 50 výročí objevení zdejších zásob mědi mezinárodní filatelistickou výstavu LUBIN 2007. Organizátoři výstavy pozvali k účasti také členy SČF a členy německého svazu BDPh. Výstavu uspořádali ve výstavním sále Jana Wyžikowského v komplexu KGHM ve dnech 17. - 23. září 2007.

Českým komisařem byl opět jmenován V. Svoboda, který se stal členem naší tříčlenné delegace spolu s jurymany W. Müllerem a L. Brendlem.

LUBIN 2007 byla mezinárodní filatelistická výstava prvního stupně, tedy výstava kvalifikační pro vystavovatele ze tří zúčastněných zemí. Shromáždila tři exponáty v Čestném dvoře, po jednom z každé země, a 65 exponátů v osmi soutěžních třídách (s výjimkou astrofilatelie a filatelistické literatury). Předsedou dvanáctičlenné mezinárodní jury byl Polák J. Gruszczynski. Jury celkem hodnotila 64 exponáty a udělila 64 diplomy, přičemž medaile rozdělila takto: 2 velké zlaté, 9 zlatých, 11 velkých pozlacených, 11 pozlacených, 12 velkých stříbrných, 13 stříbrných, 3 postříbřené a 3 bronzové. Grand Prix výstavy získal Marek Zbierski (Polsko) ve třídě poštovní historie za exponát „Dokumentace poštovního provozu v Polsku od května 1924 do září 1939“ spolu s velkou zlatou medailí (95 bodů) a zvláštní cenou za nejlepší exponát ve třídě poštovní historie. Druhou velkou zlatou medaili (95 bodů) obdržel Ryszard Prange (Polsko) spolu se zvláštní cenou za nejlepší exponát ve třídě tematické filatelie s názvem „Zpráva o košíkové“. Nás potěšilo, že zvláštní cenu za nejlepší exponát ve třídě tradiční filatelie - Měděný glóbus, dostal Petr Radosta za „Velkou Británii 1840 - 1873“, spolu se zlatou medailí (90 bodů), zatímco zvláštní cenu Józefa Szydlo pro nejlepší zahraniční exponát mládeže obdržela Barbora Štěchová za tematický exponát „Praha“ (pozlacená medaile a 83 body).

Třináct českých vystavovatelů může být spokojeno. Jasně o tom hovoří 13 udělených medailí: dvě zlaté - kromě P. Radosty také Václav Svoboda za specializovanou studii „T. G. Masaryk na známkách ČSR“, dvě velké pozlacené - Václav Košťál za „Novinové známky ČSR 1918 – 1920“ (86 bodů) a Miloš Červinka za „Historii pošty na Děčínsku“ (87 bodů), pozlacené medaile obdrželi kromě B. Štěchové také František Dusbábek za „Použití poštovních známek Rakouska a Uherska v ČSR v letech 1918 -1919“ (80 bodů) a Pavel Bouda za „Hradčany - poštovní použití první kresby“ (81 bod). Velké stříbrné medaile získali Ladislav Ondruška za „Polsko 1918 – 1992“ (76 bodů) a mladý vystavovatel David Sklenička za „Poštovní schránky“ (79 bodů). Tři stříbrné medaile byly přiznány exponátům Karla Bičovského „Indický subkontinent a jeho poštovní historie“ (73 body), Jaroslava Malečka „ČSR - doklady poštovního provozu 1918 – 1919“ (71 bod) a mladého vystavovatele Milana Truhláře „Oheň - nebezpečný živel“ (73 body). Postříbřenou medaili a 67 bodů za filatelisticky hodnotný, zejména předznámkový materiál v exponátu „Plzeň“ získal Karel Pech. V čestné třídě dostal Lumír Brendl čestnou cenu za exponát „Z temna k národnímu probuzení a vzniku ČSR 1620 – 1945“.

Na Světovou výstavu PRAGA 2008 se tak kvalifikovali i tři naši vystavovatelé, kteří po premiérové výstavě TRUTNOV 2006 a krajské výstavě MLADÁ BOLESLAV 2007 uspěli i v Lubinu: P. Bouda, F. Dusbábek a V. Košťál. V Lubinu se kvalifikovali i další zahraniční vystavovatelé: Zygmunt a A. Wiatrowski z Polska s exponátem „USA 1847 – 1947“ (velká pozlacená medaile), Gottfried Neck (SRN) s exponátem „Bautzen-Budyšin v letech 1659 – 1867“ (pozlacená medaile) a další Polák Antoni Buczek s exponátem „Červený kříž ve světových válkách“ (velká stříbrná medaile).

Trilaterální výstava LUBIN 2007 byla filatelisticky hodnotná a skvělá. Během ní v té troše volného času, jež české delegaci zbývala, mohla propagovat jak výstavu PRAGA 2008, tak i virtuální EXPONET. Také byla předběžně projednána společná německo-česká filatelistická výstava Euregio Egrensis 2009.

Na základě diskusí před exponáty doporučil předseda komise jurymanů SČF Walter Müller, aby před výstavou PRAGA 2008, snad v 1. čtvrtletí roku 2008, byl uspořádán pro české vystavovatele odborný seminář. Výsledky našich vystavovatelů na domácí půdě by totiž měly být co nejlepší a přitom ne vždy úroveň zpracování exponátu, míra využití filatelistických znalostí a také popisů v tradičních a poštovněhistorických exponátech odpovídá požadavkům oborových řádů a směrnic FIP. To by si měli uvědomit všichni potencionální vystavovatelé a pozorně si prostudovat kritéria hodnocení exponátů v příslušných soutěžních třídách. To se samozřejmě týká i jednorámových exponátů. Předpokládá se, že 70. kongres FIP třídu jednorámových exponátů, po pěti letech úspěšného experimentu, schválí. Solidní znalosti oborových řádů a směrnic a jejich správné uplatňování v exponátech, se určitě nikdy neztratí. Ba naopak, mohou být zúročeny na dalších mezinárodních a světových výstavách.
Na závěr tohoto článku chci vyslovit upřímné poděkování české delegace předsedovi PZF Ludwiku K. Malendowiczovi, organizátorům výstavy - jmenovitě předsedovi organizačníého výboru L. Lechowskému, obětavému generálnímu komisaři A. Kestowiczovi, řediteli R. Wdowiakovi a paní E. Rot nejen za zpracování obsahu krásného výstavního katalogu a výtisku palmáre, které mohou být vzorem i pro Světovou výstavu PRAGA 2008. Poděkování patří také předsedovi jury J. Gruszczynskému a všem našim polským i německým přátelům, s nimiž jsme mohli během výstavy rozmlouvat v duchu naší přátelské spolupráce.

Lumír Brendl
pro časopis Filatelii 11/2007
www.stamps.cz